Choice is meest veelbelovende broeitulp

De rood met gele randtulp Choice is tijdens de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk gekozen tot meest veelbelovende broeitulp uit een selectie van tien cultivars.

Choice won de Interpolis Tulpenprijs, een prijs die dit jaar in het leven is geroepen is door veredelaars en bemiddelaars om tulpen met potentie voor de broeierij een podium te bieden. De trofee, een vaas, is uitgereikt door Willem Snoeker van Interpolis aan Henk Hoogervorst, voorzitter Remarkable Tulips, de kwekersvereniging die veredelaar en eigenaar is van Choice. Dat gebeurde onder toeziend oog van vele vakgenoten tijdens de Vaktentoonstelling op donderdagavond 19 februari 2015 in Zwaagdijk. Volgens Linda van der Slot van Hobaho krijgt Choice dit jaar onder andere speciale aandacht op de Keukenhof.

Goede gewasstand
De jury – tulpenkweker Nico de Wit, broeier/kweker Bert Karel, Sven Jong van Paul Jong Export en teeltadviseur Nico Hof van CNB – oordeelde dat Choice een hele goede algemene gewasstand heeft. Het blad hangt niet, de steel/poot is recht, stevig en lang en de cultivar is vlot te broeien en verwerken. Een prima tulp voor de broeierij met een goede kleur en een grote bloem. In de eerste broeiproeven zou dit ook gebleken zijn. Ook de exportwaarde van de tulp is volgens de jury goed te noemen. De jury moest kiezen uit tien cultivars; een selectie uit hetgeen intermediars van CNB en Hobaho medio 2014 hebben aangedragen. Allen zijn geregistreerde nieuwe rassen met een teeltoppervlakte tussen 0,5 en 5 hectare. De tien geselecteerde cultivars zijn opgeplant en afgebroeid bij Proeftuin Zwaagdijk.
De tweede plek wass dit jaar voor de roze Tresor, een kruising tussen ‘Hunter’ en ‘Ninja’ van veredelaar Ijsbrand de Jong. De derde plaats was voor de gele Lion’s Glory.

Remarkable Tulips
De tulp Choice komt uit de kraam van Remarkable Tulips, een kwekersvereniging met nieuwe cultivars. Ze heeft 17 leden die actief zijn in veredeling, teelt, handel, marketing en broeierij van tulpen. Exclusieve veredelaar voor Remarkable is Hobaho Testcentrum voor Siergewassen. Remarkable Tulips is opgericht in 1996.

De prijswinnende cultiver Choice