Chrysant zit weer op schema

De impact van het coronavirus heeft duidelijk twee kanten voor de gewasgroep chrysant. Er werd een flinke tik uitgedeeld aan telers en vermeerderaars. Doordraai, gesloten winkels en grenzen en aanvoerregulering hakten er in. Het gat dichten gaat sneller dan gedacht.

 

Van versnipperen van gewassen tot bloedprijzen op de klok. Dat is de korte samenvatting van wat er bij chrysanten gebeurde de afgelopen vier maanden. Gemiddeld ligt de omzet weer op het geprognotiseerde niveau, mits bedrijven inkomsten van steunmaatregelen en Noodfonds meerekenen.

Veel plantschema’s veranderden toen week 12 de impact van het coronavirus duidelijk werd. Telers wilden niet, deels of ‘volle bak’ planten. Het gros, zo’n 80% van de bedrijven, bleef poten. Samen namen ze zo’n 70% van de oorspronkelijk bestelde stekken af. Het logische gevolg: sinds eind mei zo’n 30% minder aanvoer van bloemen. Op cultivar ging het soms om ruim 50% minder stuks. Hoge prijzen waren het gevolg.

Het chrysantenvak herstelt onverwacht goed en snel van de dip die corona in maart en april veroorzaakte. Troschrysant, het belangrijkste type in de gewasgroep chrysant, ligt nu het meest achter in omzet (12%), vergeleken met 2019. In week 12 lag troschrysant nog 9% voor. Ook vermeerderaars liepen schade op, mede omdat zij wereldwijd actief zijn en corona geen land ongemoeid laat.

Het spoedige herstel ondersteunt het toch al positieve toekomstbeeld dat telers en vermeerderaars hebben bij chrysant.

De uitgebreide analyse van de productgroep chrysant is deze week te lezen in het Vakblad voor de Bloemisterij. Online is het te lezen via deze link.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties