Vakblad voor de Bloemisterij Energie Topman Juva: gebrek aan CO2 belemmert duurzame warmte

Topman Juva: gebrek aan CO2 belemmert duurzame warmte

0

„Het gebrek aan zuivere CO2 is ironisch genoeg de grootste belemmering om te komen tot een fossielvrije warmtevoorziening in de glastuinbouw.” Dat stelt algemeen directeur Frank Binnekamp van netwerkbedrijf Juva. Hij reageert daarmee op de toekomstvisie die LTO Glaskracht Nederland onlangs heeft gepresenteerd en waaraan het Vakblad voor de Bloemisterij morgen uitgebreid aandacht besteedt.

Volgens de belangenbehartigingsorganisatie moet de glastuinbouw in 2040 klimaatneutraal kunnen zijn, mits er uiterlijk in 2030 voldoende externe zuivere CO2 beschikbaar is, er in alle glastuinbouwgebieden uiterlijk in 2030 (rest)warmtenetten liggen, er jaarlijks twee tot drie nieuwe aardwarmtebronnen bijkomen en er jaarlijks voor 300 ha aan nieuw glas verrijst via herstructurering en nieuwbouw.

Binnekamp noemt dat een stevige ambitie, die hij onder de economische randvoorwaarden, als een enorme kans ziet om het toonaangevende land op het gebied van tuinbouw te blijven. „Positief is dat het aanwezige ondernemerschap binnen de sector ook voor dit vraagstuk beschikbaar is. Kern van verduurzaming zijn de lokale ontwikkeling van initiatieven en verbinding met elkaar zoeken. Daar is juist de tuinbouw sterk in.”

Minder positief zijn volgens Binnekamp de complexiteit van de technische uitdaging. „Veel techniek staat nog in de kinderschoenen. Ook is de regelgeving ten aanzien van geothermie duidelijk toe aan eigen wetgeving ten opzichte van de mijnbouw. Ordening van de ondergrond is dringend nodig.”

Warmtenetten
Warmtenetten beschouwt Binnekamp overigens niet direct als randvoorwaarde voor de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. „Die zijn een logisch gevolg van de ontwikkeling van geothermie, eventuele restwarmte en de ontwikkeling van een betrouwbaar systeem dat ook kan leveren als één van de bronnen niet beschikbaar is.” De Juva-topman verwacht dat conversie tussen de verschillende energiedragers noodzakelijk zal zijn. „Er zal sprake zijn van één integraal energiesysteem.”

Quincy von Bannisseht
Quincy von Bannisseht is redacteur van het Vakblad voor de Bloemisterij. Voor onderwerpen op het gebied van onder meer handelspolitiek, economie, agribusiness, logistiek en marktontwikkelingen draait hij zijn hand niet om.

Reageer op dit artikel

avatar