CO2-heffing zet rendementen Duitse sierteelt onder druk

De Duitse sierteelt wordt gedomineerd door de teelt van pot- en perkplanten. Niet zo vreemd: de Duitse gas- en elektriciteitsprijzen zijn relatief hoog. Telers krijgen nog meer voor hun kiezen. Dit jaar de invoering van een CO2-heffing op aardgas en stookolie en vanaf 2023 ook op kolen. Het zet de rendementen en de internationale concurrentiepositie van de Duitse sierteelt verder onder druk. 

De noodzaak om te zoeken naar duurzame verwarmingsalternatieven wordt de komende jaren alleen maar groter in de sierteelt in Duitsland. In 2021 krijgen Duitse siertelers namelijk te maken met een CO2-heffing. In eerste instantie alleen voor aardgas en stookolie, vanaf 2023 ook voor kolen. De hoogte van de heffing hangt af van de hoeveelheid CO2 die een bedrijf uitstoot. De energiekosten van veel bedrijven gaan op jaarbasis honderdduizenden euro’s omhoog. Daarbij wordt de heffing ieder jaar verhoogd.

Voor bedrijven die veel energie nodig hebben of het toch al moeilijk hebben, kan dat de nekslag betekenen, is de overtuiging van Gabrielle Harring. Zij werkt voor het Duitse Bundesverband Zierpflanzen (BVZ)  „Sowieso zal deze CO2-heffing zwaar gaan drukken op het rendement van bedrijven en de internationale concurrentiepositie van de Duitse sierteelt verder onder druk zetten. Er komen zware jaren aan.”

Lees hier het volledige verhaal over de ontwikkelingen op energiegebied in de Duitse sierteelt in het Vakblad voor de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties