Colombiaanse bloemen profiteren van vrije import EU

Colombiaanse bloemenkwekers zullen profiteren van de vrije import van hun bloemen in de EU. Dat verwacht de president van Proexport Colombia, Maria Claudia Lacouture.

Lacouture wijst erop dat een van de grootste voordelen is dat Colombianen genetisch materiaal kunnen importeren uit andere landen en het eindproduct naar de EU kunnen exporteren zonder dat er importheffing wordt geheven. ,,Dit had prioriteit voor de Colombiaanse bloemenindustrie.”

Volgens Lacouture is de EU een van de meest belangrijke markten van de wereld. Niet alleen voor bloemen. Colombia heeft het oog laten vallen op twintig landen die potentie hebben voor de export van Colombiaanse bloemen. Hieronder vallen Duitsland, Slowakije, Slovenië, Nederland, Frankrijk, België, Oostenrijk, Polen, Ierland, Spanje, Roemenië en Zweden.

Geen importbelasting
Sinds augustus is er een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Colombia dat onder meer bepaald dat in EU-landen geen importbelasting over Colombiaanse bloemen en snijgroen betaald hoeft te worden. Daarvoor waren er tarieven tot 12%.

Proexport Colombia is een organisatie die onder meer de export van Colombia probeert te bevorderen. Op 22 en 24 oktober houdt ze in Frankfurt en Parijs twee zakenforums waarop Colombiaanse exporteurs en potentiële kopers elkaar ontmoeten. Colombiaanse kwekers zijn er aanwezig met onder andere alstroemeria, roos, chrysant, hydrangea, anjer, anthurium, gerbera en calla.