Container met bloemen uit Kenia komt goed aan

Een zeecontainer met rozen is vanuit Mombasa (Kenia) goed aangekomen in Nederland, aldus Robbert van Willegen van de VGB. Op dit moment worden alle bloemen in uitbloeiruimtes getest.

De bloemen zijn per reefercontainer, in een volledig gekoelde supply chain, over zee en land vervoerd De reis duurde ruim drie weken. Het betrof een project van GreenCHAINge.

Volgens Van Willegen is de pilot tot nu toe succesvol te noemen omdat de koelketen gedurende het transport gesloten is gebleven. Veel hangt af van de uitbloeiproeven.
Volgens de projectleider werkpakket import bij de VGB is de gerealiseerde CO2- reductie van 87% gelijk aan 100 vakantieritten, in een nieuwe personenauto, van Amsterdam naar Barcelona en weer terug.

Testen bloemkwaliteit
Op dit moment worden alle bloemen bij Wageningen UR Food & Biobased Research in uitbloeiruimtes getest, zodat de uiteindelijke vaasleven voor de consument vastgesteld kan worden.

,,De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt in een tweede pilot later dit jaar”, zegt Van Willegen. Hij wijst erop dat een test niet genoeg is om de wereld te overtuigen van het vervoer van bloemen overzee. Met deze nieuwe pilot wil GreenCHAINGE aantonen dat een langere transportduur per boot ook in een ander seizoen mogelijk is.

Begin oktober zijn de uitslagen van de uitbloeiproeven bekend en is er meer informatie over de tweede pilot.

De pilot is het resultaat van een samenwerking van Nederlandse handelsbedrijven met lokale kwekers, ondersteund door Wageningen UR Food & Biobased Research, de Vereniging van Groothandelaren in Bloemen en Planten (VGB), Flowerwatch, de Kenian Flower Council (KFC) en Maersk.

In het project GreenCHAINge werken veredelaars, telers en groothandelaren, import- en export, samen.

Met 120.000 ton export van bloemen per jaar vanuit Kenia is voor de Keniaanse-Nederlandse sierteeltsector zeevracht een kansrijk transportalternatief voor de toenemende vraag naar duurzaam transport en stijgende luchtvrachtkosten.