Tulpenbroeier Roy Broersen: ’Rutte pakt coronacrisis goed aan’

Tulpenbroeier Roy Broersen vindt dat het kabinet een gedegen coronabeleid voert. Er zou iets meer rekening gehouden kunnen worden met leeftijd, zodat ouderen beter beschermd worden en jongeren iets meer ruimte krijgen. De meeste ondernemers hebben profijt van het gevoerde beleid, niet in de laatste plaats bloemisterijtelers.

Broersen runt samen met Jan Strooper kwekerij DutchFlora in Warmenhuizen. Op 0,3 ha kasoppervlak broeien ze jaarlijks 5 miljoen tulpen en op 50 ha telen ze tulpenbollen.

Nog wensen voor 2021?

„Vooral gezond blijven. En wat iedereen wenst: het hoofdstuk corona afsluiten. Laten we hopen op een redelijk stabiel bloemenseizoen.”

Wat zijn eigenlijk jouw verwachtingen?

„Verwachtingen in deze onzekere tijden zijn moeilijk uit te spreken. Ik verwacht een normaal broeiseizoen met wellicht een interessante prijsopleving als corona verder onder de duim wordt gehouden. Dat kan zomaar een positieve marktimpuls geven.”

Hoe verloopt de afzet?

„We zijn nog maar net in week 1 opgestart met het veilen van tulpen. We draaien volgens schema. Over de eerste prijzen zijn we zeker niet ontevreden.”

Nog aanpassingen gedaan?

„Nee we houden vast aan onze bedrijfsstrategie: specialisatie in het zwaardere en nieuwere broeierij-assortiment. Door alle processen in eigen beheer en zorgvuldig uit te voeren streven wij naar de beste kwaliteit tulpen voor onze afnemers. Verder streven wij naar goede en vaste relaties met onze afnemers. We zijn dus niet meer gaan klokken en minder daghandel gaan doen. Deze koers heeft ons redelijk goed door de eerste coronagolf met lockdowns geholpen. Natuurlijk werden wij in de herfst bij het begin van de tweede coronagolf ook weer zenuwachtiger. Maar we hebben ons hoofd koel gehouden. Zijn zeker niet mee gegaan met afnemers die tegen zeer scherpe prijzen al afspraken wilden maken. We houden niet van wispelturige handel. Of we de juiste keuze hebben gemaakt zal moeten blijken aan het eind van het seizoen.”

Wat merk je van huidige lockdowns, tijdens tweede golf anders dan eerste?

„Wij hebben veel minder last van de huidige lockdowns dan die tijdens de eerste coronagolf. Toen hebben we echt de rem er opgezet, de kas koud gezet en een aantal weken op halve kracht gedraaid. Door de regulering konden we 30% van de tulpen kwijt via de klok. Daarnaast hebben we via onze relaties nog 20%, de gebruikelijk hoeveelheid via daghandel, kunnen slijten. We hebben gelukkig weinig hoeven weggooien. Bij de eerste coronagolf ging zo wat heel Europa tegelijk in lockdown, nu verschilt dat veel meer per land. Bovendien is de handel nu veel beter ingespeeld op de lockdowns.” 

Wat vind je van de brexitdeal?

„Met de brexit hebben wij nauwelijks iets te maken, maar goed dat er een deal is gekomen. Dat heeft toch de nodige rust op de markt. Iedereen weet waar hij aan toe is en kan daarop anticiperen.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties