Coronasteun voor ondernemers verlengd tot en met maart

Het kabinet verlengt de coronasteun voor ondernemers tot 31 maart 2022. De regelingen lopen langer door omdat de huidige coronamaatregelen gelden tot in elk geval 14 januari. Het kabinet reserveert €4,4 miljard voor alle regelingen samen.

Ondernemers konden al tot 31 januari belastinguitstel krijgen. Volgende maand beslist het kabinet of verder belastinguitstel nodig is. Sommige andere belastingmaatregelen lopen wel eind dit jaar af, zoals de onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken.

TVL blijft hetzelfde

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) blijft in de eerste drie maanden van volgend jaar hetzelfde als dit jaar. Ondernemers met meer dan 30% omzetverlies kunnen weer 100% vergoed krijgen. Het kabinet geeft €1,9 miljard uit aan de TVL. Dit kwartaal is de regeling nog niet open, dat gebeurt later deze maand, maar wel voor de kerstdagen. Een mkb-bedrijf krijgt maximaal €550.000 en grotere maximaal €600.000.

Wanneer de TVL voor 2022 open gaat, is nog niet bekend. Ondernemers kunnen een update krijgen zodra dit bekend is.

Volledige NOW in januari rond

Ook de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) lijkt op de huidige versie. Werkgevers kunnen die aanvragen zodat ze hun personeel kunnen blijven betalen, inclusief flexwerkers. Hiervoor geldt 20% omzetverlies en een vergoeding van 85%. Dit is ook het geval voor de huidige NOW, die open is sinds afgelopen maandag. Het kabinet maakt in januari bekend wat de volledige voorwaarden zijn voor het eerste kwartaal van 2022.

De afspraken die Nederland heeft met België en Duitsland over de belastingheffing van grenswerkers worden verlengd tot en met 31 maart 2022. 

Zelfstandigenregeling gaat door

Voor zelfstandigen die de dupe zijn van de coronamaatregelen gaat ook het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) door tot en met maart 2022. Net als de versoepelingen van afgelopen oktober. Zo hoeven zzp’ers geen vermogenstoets te doen en kunnen zij het Bbz met terugwerkende kracht aanvragen.

Foto: Shutterstock

Het kabinet hakt ook knopen door voor coronasteun voor evenementenorganisatoren. Het gaat om de garantieregeling evenementen (TRSEC) en de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE). Deze gaan gelden als evenementen zoals beurzen weer verboden worden en is verlengd tot en met het derde kwartaal van 2022. Dan krijgen organisatoren in het eerste kwartaal 90% vergoed en in het tweede 80%. De verdere invulling wordt begin volgend jaar bekend.

Als laatste blijven de KKC, GO-C, BMKB-C, BL-C en de Qredits-overbruggingsfaciliteiten beschikbaar tot en met maart 2022. Het kabinet denkt na over een langetermijnvisie over het steunpakket. Die moet voor eind maart klaar zijn.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties