Cromvlietpark met waterbuffer officieel geopend

  Op zondag 26 september is het Cromvlietpark in Den Haag officieel geopend. Tegelijkertijd is de proefperiode van de waterbuffer van start gegaan. Veel partijen, van bewoners tot aan de Europese Unie, hebben meegewerkt aan dit project.

  Het Wijkpark Cromvliet in Den Haag is opgeknapt. Het plein dat eerst vol stenen lag, is omgetoverd tot een park met veel groen. Ook is er nu een speeltuin, een moestuin en zijn er dieren op de stadsboerderij.

  Regenwater hergebruiken

  De meest innovatieve verandering van het park is de ondergrondse waterbuffer. Het is de eerste keer dat een waterbuffer van dit formaat wordt getest in de openbare ruimte. De waterbuffer vangt het regenwater van de daken en straten in de buurt op. Hierna komt het water tijdelijk in een krattensysteem en maakt een biofilter het water schoon. Dit systeem kan bij warm en droog weer het opgeslagen water omhoog pompen. Zo kan het water worden hergebruikt voor het groen, de moestuin en de stadsboerderij. Hierdoor blijft het in het Cromvlietpark groen en koel tijdens warme dagen.

  Werking van de waterbuffer. (Bron: Gemeente Den Haag)

  Subsidie Nature Smart Cities

  Bewoners en ondernemers uit het Haagse stadsdeel Laak hebben het Cromvlietpark bedacht en gebouwd. Daarnaast heeft de Europese Unie subsidie aangeboden om in het park een nieuwe waterbuffer te bouwen. Hierbij gaat het om een Europese subsidie (Interreg 2 Zeeën) via het project Nature Smart Cities.

  De Europese Unie stelt geld beschikbaar voor vernieuwende natuur- en milieuprojecten in het zogenoemde 2 Zeeën-gebied. Dit is het gebied rond het Kanaal en de Noordzee. De kustgebieden van België, Engeland, Frankrijk en Nederland horen hier ook bij. Den Haag is één van de partners binnen het Nature Smart Cities project samen met:

  • Stad Brugge, De Zuidstrand Streekvereniging, Provincie Antwerpen, Universiteit van Gent, Universiteit van Antwerpen (België)
  • Gemeente Lille (Frankrijk)
  • Gemeente Kapelle (Nederland)
  • Southend on Sea Borough Council, Cambridge City Council, Imperial College London (Verenigd Koninkrijk)

  Het project loopt van het 3e kwartaal van 2018 tot het 3e kwartaal van 2022.

  Het Cromvlietpark met de waterbuffer. (Bron: Gemeente Den Haag)
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties