Ctgb laat Wing P toe en breidt toelating Rocket EC uit

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft ingestemd met de toelating van Wing P en uitbreiding van de toelating van Rocket EC. Admiral is geherrigistreerd. Aan gebruik Certis Chloor IPC 40% gelden verdere restricties en de toelating van Spruzit vloeibaar is ingetrokken.

• Wing P bestrijdt een breed scala aan onkruiden en wordt toegelaten in zonnebloemen en diverse kleine siergewassen. Voor de kleine siergewassen als teunisbloem, crambe, echium, vlinderbloemige groenbemesters, olifantsgras, aconitum (onbedekte teelt), astilbe (onbedekte teelt), hosta (onbedekte teelt) en pioenroos (onbedekte teelt) geldt wel dat dit gebaseerd is op een zogenoemde derdenuitbreiding. In deze gewassen is geen onderzoek gedaan naar de werkzaamheid of eventuele gewasschade. De verantwoordelijkheid van de toepassing ligt bij de teler zelf. Aangeraden wordt een proefbespuiting toe te passen.

• Rocket EC heeft in de bloemisterij een toelating om in de bedekte teelt van roos echte meeldauw te bestrijden. Dat is nu ook mogelijk in de bedekte teelten van gerbera, begonia, kalanchoe en saintpaulia.

• Admiral blijft toegelaten in glasteelten om kaswittevlieg te bestrijden.

• Certis Chloor IPC 40% krijgt een etiketuitbreiding. Naast de bestaande bespuitingen met het onkruidmiddel met 2 l/ha is het nu ook mogelijk een laag doserings systeem (LDS) toe te passen. Hierdoor krijgen zomerbloementelers meer mogelijkhedenom eenjarige onkruiden met Certis Chloor IPC 40% aan te pakken.

• Spruzit vloeibaar is ingetrokken door de toelatingshouder. Er geldt nog wel een aflevertermijn tot 28 februari 2016 en een opgebruiktermijn tot 28 februari 2017 vastgesteld. Tegen bladluizen, trips, wantsen, witte vlieg, rupsen en kevers blijft echter Spruzit-R gebruiksklaar met dezelfde werkzame stof inzetbaar.