’Dahlia kan met alle trends mee’

  Alle seinen staan op groen om niet te krimpen. Arnold en Jelle van der Linden zeggen het zo als de toekomst van dahlia ter sprake komt. Ze praten namens het bedrijf in Hillegom waar dit knolgewas momenteel de basis is. Groter worden is nooit de ambitie geweest. Toch breidt het bedrijf langzaam uit. Met dahlia.

  Op het familiebedrijf in Hillegom kwam de focus sinds eind jaren negentig steeds meer te liggen op de knollenteelt van dahlia. De bloemproductie is vooral de laatste vijf jaar flink gegroeid. Jarenlang was de bloem bijvangst. De focus ligt feitelijk nog steeds op de knollenteelt. „Maar de bloemproductie is de afgelopen vijf jaar wel verdubbeld tot ruim een miljoen stelen op jaarbasis”, vertelt Jelle van der Linden. Hij is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de afzet van bloemen en heeft contact met de veiling en afnemers.

  Veertig cultivars voor de bloementeelt

  Van de 40 ha dahlia die het bedrijf teelt, is ongeveer 10-15% in gebruik voor bloemproductie. Dat betreft zo’n 40 van de ongeveer 300 cultivars die Van der Linden in het teeltplan heeft. Arnold van der Linden ziet het zo:„Een enkele dahlia kan al voldoende zijn in een boeket. En dat zie je sinds een jaar of 6 -7 steeds vaker, zo’n accent in de vorm van een dahlia. Ik denk dat het komt door de grote variatie aan sprekende kleuren en de diverse bloemtypes. Dahlia kan met alle trends mee. Bovendien is het geen bloem die in knopvorm begint op de vaas. Hij is direct in bloei.”

  Een uitgebreide reportage op het bedrijf Mts Van der Linden en Zn in Hillegom staat in editie 39 van het Vakblad voor de Bloemisterij. Lees het online via mijnbloemisterij.nl

  Geen abonnement? Klik hier of bel 071 5659644.

  De bloemen gaan in een op maat gemaakte houten bak per bestelbus van het veld naar de hoofdlocatie in Hillegom
  Vanuit die houten bak worden de reeds gebundelde bossen op maat gesneden en in veilingfust gestopt. De volle fusten, met daarin water plus chloorpil, belanden uiteindelijk op een veilingkar.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties