De grotere waarde van expo’s in een geglobaliseerde wereld

Sinds de eerste internationale tuinbouwtentoonstelling, die goedkeuring kreeg van AIPH, in 1960 werd gehouden – Floriade Rotterdam – om de internationale handel en een groene infrastructuur te stimuleren, heeft dit concept zich stevig geworteld in de wereld. Bijna zestig jaar later opende de grootste internationale tuinbouwtentoonstelling – Expo 2019 Beijing – de deuren.

Gesitueerd in het Yanqing-district van China’s hoofdstad, omvat het indrukwekkende expoterrein 503 ha. De expo verwacht het ongelooflijke aantal van 6 miljoen bezoekers te ontvangen. In het park hebben meer dan 110 internationale deelnemers tuinen en landschappen aangelegd om de tuinbouw en de vaardigheden van hun volkeren te laten zien. Het thema van de expo, ‘Live Green Live Better’ is gebaseerd op de concepten van ecologische beschaving en groene ontwikkeling. Het park presenteert strategieën die aan de duurzame behoeften van onze planeet en bevolkingen voldoen en opent een deur naar China’s tuinbouwsector.

Op 28 april werd de expo officieel geopend en ik voegde me bij de leiders van landen om president Xi Jinping te vergezellen op een tour door het expopark en een boomplantceremonie. Met de ogen en oren van de wereld gericht op onze sector, hield ik tijdens de openingsceremonie een speech op een waar wereldtoneel. Dankzij deze expo kreeg onze sector de kans om de cruciale rol die we spelen in de ontwikkeling van groene infrastructuren en ruimtes waar mensen een groener en dus beter leven kunnen leiden, over te brengen.

Onze boodschap werd bovendien krachtig herhaald. President Xi Jinping bevestigde in zijn speech dat China zich committeert aan ecologische beschaving en vergroening en sprak over China’s aspiratie van ‘dorpen en steden gevuld met het gefluit van vogels en geuren van bloemen en bergen bedekt met groen’.

De spectaculaire opening van Expo 2019 Beijing toonde de waarde van expo’s: de potentie om een positieve invloed op het leven van mensen te hebben is alleen maar groter geworden door de globalisering. Toen de vlag van AIPH werd gehesen, was ik enorm trots op de wereldwijde samenwerking en gezamenlijke missie die onze sector uitdraagt.

Bernard Oosterom,

Voorzitter van AIPH

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties