‘De Parel van Afrika’

Gijs van Adrichem uit Den Hoorn loopt achttien weken stage bij Xclusive Cuttings in Uganda. De komende weken doet hij in een blog verslag van zijn ervaringen en belevenissen in de tuinbouw in ‘De Parel van Afrika’. In zijn eerste blog stelt Gijs zich voor.

Mijn naam is Gijs van Adrichem (23) en ik ben geboren en getogen in Den Hoorn. Dit is een dorp dat ligt tussen ‘de glazen stad’ Westland en de ‘grachtenstad’ Delft. Ik ben opgegroeid in een tuindersgezin en mijn vader had een eigen kwekerij. Na mijn middelbare school heb ik de driejarige MBO opleiding Greenport Business and Management gevolgd aan het Lentiz MBO in Naaldwijk. Hiervoor heb ik regelmatig stage gelopen in de tuinbouwsector met als hoogtepunt een veertien weken stage in China.

Na het MBO ben ik begonnen aan de HBO-opleiding Tuin- & Akkerbouw aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Daar ben ik nu derdejaars student en loop ik momenteel stage in Uganda bij het bedrijf Xclusive Cuttings (totaal achttien weken).

Xclusive is een Nederlands vermeerderingsbedrijf. Het bedrijf is gelokaliseerd ten noorden van Kampala (de hoofdstad) en ligt een half uur rijden, over de ‘bush-road’, vanaf de stad Gayaza. Xclusive is een vermeerderingsbedrijf. Er worden onder andere kalanchoë-, chrysant-, aster- en celosiastekken geproduceerd voor kwekers in met name Nederland.

Bij Xclusive is het mijn project om de stekkwaliteit te verbeteren. Dit spitst zich toe op het verbeteren van onder andere de plantopbouw, pluk en verpakking. Tijdens mijn stage doe ik een aantal testen en onderzoeken. Over deze onderwerpen schrijf ik een advies voor Xclusive en geef ik aan hoe dit toe te passen in het bedrijf.

Ik ben nu al acht weken in Uganda en ik kan wel zeggen dat het een totaal andere wereld is. Er zijn veel dingen die ik anders had verwacht toen ik hierheen vertrok. Deze verschillen zijn er uiteraard in de cultuur en het land, maar ook in de tuinbouw. De uitdagingen zijn anders en het verschil wordt in andere dingen gemaakt in vergelijking met Nederland. De verschillen die ik hier zie en beleef in de tuinbouw zal ik komende weken in dit blog beschrijven om u een beeld te geven van de sector in Uganda.

Gijs van Adrichem
Tuinbouw student
Gijs.vanadrichem@gmail.com