Naar de stembus voor een nieuwe president

Zondag 19 februari was het dan zover. Na maanden van politieke campagnes mochten we eindelijk naar de stembus voor een nieuw parlement en een nieuwe president. Eén ding was echter zeker: zittend president Correa was na 10 jaar regeren niet meer verkiesbaar.

Zou het volk kiezen voor voortzetting van de door hem gestarte linkse ‘revolución ciudadana’ (burgerrevolutie)? Of was het tijd voor een nieuwe koers? De voornaamste verkiezingsonderwerpen waren de aanpak van corruptie, de economische crisis en de werkgelegenheid.

De campagnes tussen oppositiepartijen en de regeringspartij waren grimmiger dan ooit. Filmpjes om elkaar zwart te maken vlogen onophoudelijk over er weer. En ook hier, waar de meerderheid van de bevolking inmiddels een smartphone bezit, is social media niet meer weg te denken uit het dagelijks leven.

Het probleem is echter dat met zoveel informatie je onmogelijk nog weet wat wel of niet geloofwaardig is. Een mooi voorbeeld was een foto die viraal ging van een geparkeerd vrachtvliegtuig van Emirates op de luchthaven van Quito. Wij sturen er wekelijks onze bloemen mee naar Europa. Maar de achterdochtige kiezer zag er een geheimzinnige vlucht in, die vast gebruikt zou worden om er bankbiljetten richting Dubai mee te smokkelen.

Het land was – en is nog steeds – totaal gepolariseerd. Je bent kortweg vóór of tegen het huidige beleid. Wat een contrast is dat toch met 10 maanden terug, toen na de aardbeving werkelijk iedereen zo saamhorig was.

Economische hervormingen of toch doorgaan met het sociale programma van de zittende regering? Het is duidelijk dat de bloemenbranche achter de oppositie staat. Guillermo Lasso, de leider van de grootste oppositiepartij, heeft al aangegeven zo snel mogelijk werk te willen maken van een vrijhandelsverdag met de VS, zodat Ecuadoraanse rozen importheffingvrij ingevoerd mogen worden. Nu geldt nog een tarief van 6.8%

Drie dagen later was de uitslag bekend. Presidentskandidaat Moreno van de zittende regering kwam op een haar na tekort om in één stemronde gekozen te worden. Een tweede ronde op 2 april zal nu de winnaar moeten aanwijzen. Wordt het Moreno of toch Lasso? Ik heb mijn keuze al gemaakt!

Victor van Dijk,
Area manager Zuid-Amerika, FleuraMetz