Twaalf genomineerden voor GreenTech Award

Een internationale jury heeft twaalf inzendingen genomineerd voor de GreenTech Innovation Award 2014. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens GreenTech, de nieuwe internationale vakbeurs in de RAI die zich richt op productietechnologie voor voedingstuinbouw en sierteelt. Op 10 juni, tijdens de opening van GreenTech 2014 worden de winnaars bekend gemaakt. In totaal waren er 53 inzendingen voor de prijs.

Genomineerden in de categorie Equipment:

► ActivAir van Havecon, VB Group, Metazet/FormFlex en Priva (Nederland) – Stands 11.406, 11.304, 11.105
Deze kas is gebouwd met weinig afschot. Daardoor luistert de waterafvoer erg nauw. Alle onderdelen zijn op elkaar afgestemd; de teeltgoten en ophangmaterialen opnieuw ontworpen. Door een hoog drainkanaal kan er geen vuil en licht in het kanaal vallen wat algengroei en verstopping door blaadjes of vruchtjes voorkomt. 

► Agrotas durable fabric type 2344 van Technical Absorbents (Verenigd Koninkrijk) – Stand 09.505
Het gaat hier om een mat die ontwikkeld is om te worden ingegraven, meestal 15-20 cm in de grond. Het weefsel breekt niet biologisch af en verliest niet aan prestatie op lange termijn, aldus de fabrikant. Door het absorberen van water wordt vervolgens de optimale vochtige omgeving voor groei bereikt.

► DaglichtKas van Technokas (Nederland) – Stand 11.308
De DaglichtKas is een heel nieuw kastype dat gebruik maakt van fresnellenzen en een schermbalk. De kas zorgt voor een optimaal kasklimaat door maximale isolatie en 100% diffuse lichtbeheersing.

► Horizontal Double Wingssprayer (Nederland) – Stand 09.216
Dit apparaat is een soort windscherm met ‘spoiler’, dat gewasbeschermingsmiddelen met extra lucht in het gewas stuwt.

► IDKas® van Technokas B.V. (Nederland) – Stand 11.308
Een kas voor de groenteteelt, die tot 60% energie bespaart door gebruik te maken van dubbelglas voorzien van een antireflectiecoating.

► Logitec Plus Coco Mill CM100 (Nederland) – Stand 09.200
Een machine om samengeperste kokosblokken op de juiste wijze te wellen en los te maken. Deze brengt de kokos terug in zijn oorspronkelijke staat, met het gewenste vochtgehalte.

Genomineerden in de categorie Production:

► Micothon Mira (Nederland) – Stand 11.125
De nieuwe Micothon Mira is een semi-automatische spuitmachine, ontwikkeld voor biologische gewasbescherming. De Mira kan door een smal pad (40 cm) rijden. De gewashoogte kan maximaal 2,40 meter zijn. De machine rijdt met hybride technologie en is uitgerust met Micothon’s 79% effectiever lucht technologie.

► OnTarget van Heliospectra AB (Sweden) – Stand 11.500
OnTarget is software voor led-verlichting in de tuinbouw. Met behulp van voorspellende analyses en feedback van milieu-sensoren, maakt OnTarget real-time aanpassingen aan Heliospectra’s led-verlichting om het energieverbruik te verlagen, de productie-efficiëntie te verhogen en om plantspecifiek licht te leveren.

► Optimix van Sudlac (France) – Stand 10.413
Optimix zet direct licht om in diffuus licht. Rood en blauw licht wordt daarbij zoveel mogelijk doorgelaten; het zonlicht dat het minst effectief is voor de fotosynthese wordt geblokkeerd om de temperatuur van de planten en de kaslucht te reduceren.

► Philips GreenPower LED Toplighting (Nederland) – Stand 11.101
GreenPower LED toplighting kan traditionele belichtingssystemen volledig vervangen, of ingezet worden als energiezuinige aanvulling. De leds geven zeer weinig warmte af, zodat deze toegepast kunnen worden in kassen waar voorheen geen belichting mogelijk was.

► ISO Graft 1100 van ISO Group (Nederland) – Stand 09.212
Deze machine kan maximaal 900 planten per uur automatisch enten. Door de gelijke snijhoek passen de bovenstam en de onderstam perfect op elkaar, wat de vergroeiing stimuleert. Er is maximale flexibiliteit in trays- en plugmaten omdat de onder- en bovenstammen handmatig worden ingevoerd.

► Futagrow van Metazet/FormFlex (Nederland) – Stand 11.105
Futagrow is een nieuw en duurzaam teeltsysteem voor groentegewassen. Alle afvalstromen zijn bio-based (C2C).

De opbrengst van het inschrijfgeld voor de GreenTech Innovation Award gaat naar het project ’Schoon water, gezonde Masai in Kajiado , Kenia’ van Flying Doctors. Dit project heeft als doel de lokale gemeenschap een betere toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen te verschaffen.

GreenTech vindt plaats op 10-11-12 juni 2014 in Amsterdam RAI Convention Centre. Vakbezoekers kunnen GreenTech gratis bezoeken, op voorwaarde dat zij zich voorafgaand aan de beurs registreren via www.greentech.nl.