De wederopbouw

Het is deze week precies één maand na de zware aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter. De buitenlandse reddingsteams zijn vertrokken, het wereldnieuws is eraf en het puin ruimen is begonnen. Kort wat cijfers: ruim 660 doden, 7.000 families dakloos en een geschatte schade van ruim 3 miljard dollar.

Echt meteen na de beving heeft de Ecuadoriaanse bevolking zich van haar beste kant laten zien. Iedereen heeft zijn schouders eronder gezet en overal werden spontane inzamelingsacties gestart om voedsel, matrassen, drinkwater en andere basisbehoeften op te halen. Scholen organiseerden sponsorlopen, voetbalclubs doneerden de kaartverkoop. En zelfs de banken scholden hun leningen aan de gedupeerden kwijt.

Ook de bloemenbranche heeft zijn steentje bijgedragen. Tientallen kwekers en vrachtagenten hebben met eigen middelen de hulpgoederen naar de getroffen locaties gebracht. En uiteraard ook bij FleuraMetz hebben we de nodige geldinzamelingsacties gehouden.

Nu de eerste nood getackeld is, begint de lange weg naar herstel. En dat zal zo gezegd nog miljarden gaan kosten en jaren gaan duren. Om iedereen mee te laten betalen aan de reconstructie, heeft de regering een aantal nieuwe belastingen aangekondigd: de btw gaat omhoog (van 12% naar 14%), iedereen die meer dan $1000 per maand verdient moet één of meerdere dagsalarissen afstaan, miljonairs moeten 0.9% van hun vermogen inleveren en ook bedrijven moeten meer vennootschapsbelasting betalen.

Bovendien is een vorig jaar tijdelijk ingevoerde extra importbelasting (die maximaal 1 jaar zou duren) nu toch weer met minstens een jaar verlengd en is de accijns op sigaretten, alcohol en suikerhoudende drankjes omhoog gedaan. Het is trouwens opmerkelijk dat tegelijkertijd aangekondigd werd dat ook alle café’s en disco’s nu ’s nachts langer open mogen zijn. En dat er binnenkort ook weer alcohol op zondag verkocht mag worden. Dat is iets wat hier vele jaren verboden is geweest. Wat zo’n aardbeving al niet tot schokeffect geeft. In het belang van de wederopbouw, proost dan maar!

Victor van Dijk,
manager Zuid-Amerika FleuraMetz