Delta Lloyd moet schade uitbetalen aan cymbidiumteler

Verzekeraar Delta Lloyd moet een cymbidiumkwekerij uit Bleiswijk gewasschade vergoeden die is ontstaan na het uitvallen van de vernevelingsinstallatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam 11 september bepaald.

De schade ontstond op 12 augustus 2012, toen een van de watertanks waaruit de vernevelingsinstallatie wordt gevoed – mogelijk door het blijven hangen van een vlotter – leeg kwam te staan. De installatie zoog daardoor lucht aan, waardoor de pomp oververhit en defect raakte. Door de storing viel de luchtvochtigheid in de kas van 85% terug naar 45%. Een monteur slaagde erin de installatie nog dezelfde dag weer in bedrijf te krijgen.

Alarminstallatie
De cymbidiumkwekerij, Mykali Orchids, meldde de schade op 23 augustus bij Delta Lloyd, bij wie het bedrijf de polis ’Gewassen in kassen’ heeft. De verzekeraar weigerde echter de schade te vergoeden. De teler zou die te laat hebben gemeld. Ook zou een alarminstallatie niet naar behoren hebben gewerkt, waardoor niet was voldaan aan een polisvoorwaarde.

Volgens de teler was de schade echter pas na een week zichtbaar. Bovendien was in de branche niet bekend dat zo’n korte periode van een te hoog vochtdeficit tot zulke gewasschade kan leiden.

Redelijk en billijk
De rechtbank stelde de teler in het gelijk. Weliswaar was niet voldaan aan de polisvoorwaarde dat er een alarm moet afgaan op het moment van het schadevoorval, toch vindt de rechtbank het redelijk en billijk de teler recht te geven op dekking onder de polis. Delta Lloyd moet van de rechtbank hoe dan ook een schadevergoeding uitbetalen. Nu gewasdeskundigen nog onderhandelen over de hoogte daarvan wees de rechtbank betaling van een voorschot van ruim € 1 miljoen van de hand.