Demokwekerij Westland gaat internationaal

Demokwekerij Westland werkt aan een nieuwe afdeling: Demokwekerij Internationaal. Het bedrijf heeft al in zes verschillende landen contacten gelegd voor kennisoverdracht.

De bedoeling is dat buitenlandse overheden opleidingscentra aanwijzen waarin telers worden bijgeschoold. De buitenlandse trainers die daarin aan het werk gaan, gaan dan eerst op cursus in de Demokwekerij. „We gaan dus de trainers trainen”, zegt directeur Peet van Adrichem. „Op die manier kunnen we technieken laten zien die in Nederland heel normaal zijn, maar in het buitenland nog onbekend. De 27 technische bedrijven die deelnemen in de Demokwekerij doen veel zaken in het buitenland, en wij zijn hun uithangbord. Dit is een van de manieren om dat te doen.”
Volgens Van Adrichem gaat het om landen die buiten de Nederlandse handelsinvloed liggen, zoals Vietnam. „De Nederlandse kwekers ondervinden hier geen concurrentie van. Sterker nog, ze hebben er veel aan als toeleveranciers overeind blijven.”

Goed jaar
2013 was een goed jaar voor de Demokwekerij, aldus Van Adrichem. Het bedrijf heeft afgelopen jaar ruim 12.000 bezoekers ontvangen. Dat zijn er meer dan de kleine 11.000 uit het jaar ervoor.
In het afgelopen jaar heeft de Demokwekerij het Technocentrum Robotica opgericht. Hier zullen technische bedrijven van buiten de tuinbouwsector hun robots stallen, zodat tuinders kunnen beoordelen of ze ook in hun bedrijf toepasbaar zijn.