Demonstratieproject gelijkspanning van start

In glastuinbouwgebied PrimA4a gaat op 2 november een grootschalig demonstratieproject van start waarbij de toepassing van gelijkspanning is te zien in een bestaande kwekerij van 2,2 ha. De locatie ligt naast het bedrijf van Jaap Vreeken in Rijsenhout, de bouvardiakweker die sinds 2010 experimenteert met gelijkspanningsbelichting.

De resultaten bij Vreeken waren dermate goed, dat een groot aantal partijen heeft besloten een bestaande kwekerij om te bouwen en in te richten als demonstratielocatie voor gelijkspanning. Hierbij wordt in een eigen netomgeving samengewerkt met een nabijgelegen zonnepanelenproject en zullen meerdere gebruikers op gelijkspanning worden aangesloten.

Bij het project, dat officieel Demonstratie Ontwikkeling Energie-infrastructuur DC heet, zijn de volgende partijen betrokken: Vreeken Innovaties BV, Stichting Gelijkspanning, Direct Current BV, Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland, gemeente Haarlemmermeer, Gavita, Solar Green Point, Siemens Nederland, Liander en Projecten LTO Noord. Er is subsidie verkregen uit het programma Demonstratie Energie Innovatie (DEI).

Besparing
Toepassing van gelijkspanning in de glastuinbouw, onder andere bij assimilatiebelichting, levert volgens de initiatiefnemers een besparing op het elektriciteitsverbruik op. Ook bespaart het op materialen en zijn er betere regelmogelijkheden. Toepassing vergt echter wel een volkomen andere elektrische inrichting van het bedrijf. Dat is deels onbekend gebied omdat wisselstroom nog steeds de standaard is.