Die 5%

Volgende week hebben we een audit van MPS op een van onze bedrijven in Oeganda.

In januari was het andere bedrijf al geweest. Met een paar ’tekortkomingen’ die onder-tussen weer zijn opgelost, zijn we daar prima doorheen gekomen.

Als ik het me goed herinner was MPS vroeger een onderdeel van de veiling in het Westland waar indertijd een prima plan is gemaakt dat zelfs de tegenhanger van Aalsmeer heeft laten verdwijnen. Een plan gecreëerd door mannen van de veiling met een coöperatief gedachtegoed dat staat voor de tuinders, ze helpt en beschermt. Zo zou het moeten en zo was het ook.

Ondertussen is MPS een instituut geworden, waar regels zijn veranderd in wetten. Onder het mom van ’we moeten verder met de ontwikkelingen’ zijn er dingen verzonnen waar je je soms van afvraagt waar ze in hemelsnaam hebben zitten brainstormen. Die plek zou tot verboden gebied moeten worden verklaard. Of misschien hadden ze een uur eerder moeten ophouden. Je hoeft immers niet ieder jaar weer zaken te veranderen om het veranderen zelf. Mooi is soms ook mooi genoeg.

Het gaat dan niet om de structuur, want die is goed en leert mijzelf en mijn mensen alert en scherp te blijven. Het oog van de auditor is beter getraind dan onze ogen om zaken op te merken die wij eigenlijk niet zien als fout of gevaarlijk. Bedrijfsblindheid noemen we dat. Dan zit er tussen de ene auditor en de andere soms ook verschil. Wat bij de een kan, mag bij de ander niet. Daar snap ik natuurlijk als tuinder helemaal niets van, vrije interpretatie noemen we dat.

Onze auditor in januari was superscherp. Dat maakt het niet altijd makkelijk, maar helder is is wel. Het draaiboek voor komende week ligt klaar. Ik verwacht een betere uitslag hoewel die van vorige keer eigenlijk al goed was. Als MPS nu nog eens kijkt naar de 5% van de regeltjes die een hoop irritatie veroorzaken en eigenlijk nergens op slaan, dan gaat iedereen met nog meer plezier aan de slag tijdens zo’n audit. Uiteindelijk willen we allemaal het MPS-certificaat blijven ontvangen. Mijn secretaresse kijkt er nu al naar uit om het certificaat in te lijsten en weer vol trots aan de muur te hangen.

Feico Smit is algemeen directeur Royal van Zanten in Oeganda