Digitaal zaken doen

De aandacht voor de komende jaren gaat steeds meer uit naar digitaal zaken doen. In de sierteelt in Brazilië staan we aan de vooravond van deze ontwikkeling. Feitelijk staan we nog niet eens in de kinderschoenen.

Het blijft een vreemd verschijnsel: kerstmannen met elanden en sneeuwpoppen met besneeuwde dennenbomen bij meer dan 30°C. Brazilianen doen hun best om kerst op zijn Amerikaans te vieren met Jingle Bells als kerstmuziek om de sfeer te maken.

Als kerstboom wordt hier veelal de thuia gebruikt, de in Nederland bekende kamerden. Met gouden en rode versierselen en de kerstster er omheen geplant geeft dit een aardige kerstsfeer.
De afgelopen maanden leek ons veilingterrein wel één grote bouwput. Over het terrein wordt een nieuw riool voor regenwater aangelegd. En aan ons nieuwe groothandelscentrum wordt volop gebouwd. Er wordt een tuin aangelegd om het geheel een mooier aanzicht te geven en ten slotte wordt er volop gebouwd om kopersruimtes te verbeteren.

Bij elkaar geeft dit de indruk van één grote bouwput. Dit terwijl de aandacht voor de komende jaren steeds meer uitgaat naar digitaal zaken doen. In de sierteelt in Brazilië staan we aan de vooravond van deze ontwikkeling. Feitelijk staan we nog niet eens in de kinderschoenen.

De afgelopen weken hebben we intensief verschillende aspecten van digitaal zaken doen geanalyseerd. Zo hebben we het berichtenverkeer tussen de producent, de veiling en de klant van de producent/veiling in kaart gebracht. Berichten gebaseerd op ccvmp-XML. Bij elkaar heel wat berichten met elk een eigen inhoud. En juist die inhoud willen we standaardiseren, zoals dit internationaal afgesproken is. Ik heb inmiddels begrepen dat Veiling Holambra over alle benodigde informatie beschikt, maar dat het de uitdaging is om dit actief aan systemen van de producent en klant beschikbaar te stellen.

Gelukkig werkt zoals altijd hierbij onze ’achterstand’ nu in ons voordeel. We kunnen immers direct het juiste international standaardbericht implementeren.

Zoals zo vaak is wel de beleidsrichting te bepalen en evenzeer zijn de te nemen stappen te definiëren. Maar de acceptatie en de snelheid van ontwikkeling hangt eveneens af van onze producenten en klanten. En zoals gezegd moet hier de stap naar digitaal zaken doen grotendeels nog beginnen.

Ik vind het implementeren en stimuleren van digitaal zaken doen een grote uitdaging voor 2014. Waarschijnlijk zijn we hier de komende jaren druk mee. Doel is dat het voordelen gaat opleveren ten opzichte van de huidige werkwijzes. Met minder noodzaak van een bouwput op ons terrein, zodat de handel 7 x 24 uur door kan gaan.

Ik wens u allen een mooi 2014. Hopelijk wordt het een goed jaar voor de sierteelt met mooie ontwikkelingen!

André van Kruijssen, algemeen directeur Veiling Holambra, Brazilië