Dijksma verbiedt metam-natrium per direct

Het gebruik van grondontsmettingsmiddelen met de werkzame stof metam-natrium is per direct verboden. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken op 27 mei in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Het verbod raakt onder meer de bollenteelt, waar de stof vaak in het najaar wordt toegepast.

Aanleiding voor het onmiddellijke verbod is onderzoek van het Ctgb waaruit blijkt dat metam-natrium mogelijk gezondheidrisico’s met zich meebrengt voor omwonenden, kinderen en de toepasser zelf. De stof wordt volgens het Ctgb in de grond omgezet in een gas en kan daardoor leiden tot ademhalingsproblemen, prikkelende ogen en huiduitslag. Dijksma heeft het gebruik ervan nu tijdelijk verboden, in afwachting van verder onderzoek naar het middel.

Metam-natrium wordt gebruikt in natte grondontsmettingsmiddelen tegen aaltjes. In Nederland zijn er drie middelen toegelaten voor gebruik in onder meer de teelt van bloembollen, bolbloemen, aardbeien, pootaardappelen en vermeerderingsgewassen. Deze mogen slechts onder strikte voorwaarden – zoals het aanvragen van een vrijstelling – worden gebruikt. De afgelopen jaren zijn zeer beperkt vrijstellingen verleend voor het gebruik tegen het stengelaaltje in de bloembollenteelt (tulp, narcis en hyacint).

Begrip
LTO Nederland en Plantum hebben begrip voor het verbod op het gebruik van metam-natrium. Wel vrezen beide organisaties dat het verbod leidt tot zware beperkingen voor Nederlandse telers, omdat alternatieven vaak nog niet haalbaar en betaalbaar zijn en telers in andere landen mogelijk geen beperkingen worden opgelegd. „Wij vinden dat staatssecretaris Dijksma daar oog voor moet hebben en vol moet inzetten op een gelijk speelveld binnen Europa”, aldus Joris Baeck, LTO-portefeuillehouder Plantgezondheid.