Dollarrust is schijn: wachten op koersschok

De wisselkoers euro/dollar is de afgelopen maanden in wel heel rustig vaarwater terecht gekomen. In het verleden volgde er na zo’n stilte maar al te vaak een flinke storm.

Op valutamarkten eisten de koersschommelingen van het Britse pond bijna alle aandacht op. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met alle onrust in de afgelopen maanden over een mogelijke harde Brexit. Aan de andere kant speelde de opvallende rust in andere delen van de valutawereld ook een rol. De Amerikaanse munt beweegt ten opzichte van de euro al een half jaar lang in een krappe bandbreedte van $1,118 tot $1,155. Achter het ogenschijnlijk rustige koersverloop, gaat echter een heel wankel evenwicht schuil.

Rente van 2,5%
De waarde van een munt wordt vaak sterk beïnvloed door inflatieverwachtingen en het beleid van de centrale bank. Op basis daarvan zou je verwachten dat de dollar een stuk hoger kan staan. De Amerikaanse korte rente van 2,5% steekt namelijk gunstig af tegen de 0% van de Europese Centrale Bank (ECB). Als het over spaarrekeningen zou gaan, was de keuze snel gemaakt. Een ander argument voor een sterkere dollar zijn de signalen dat de Europese groei afzwakt. Dat wijst erop dat er voorlopig geen renteverhoging aankomt.

Fed onder druk
Waar een Europese renteverhoging nog ver weg is, lijkt in de Verenigde Staten de kans op een renteverlaging juist toe te nemen. Economisch gezien is daar weinig aanleiding voor. De arbeidsmarkt is vrij krap met een werkloosheid van minder dan 4%, terwijl de lonen met gemiddeld meer dan 3% stijgen. President Donald Trump voert echter al enige tijd de druk op de Federal Reserve op, om toch de rente te verlagen. De economische impuls die daarvan uitgaat, zou hem goed uitkomen met het oog op de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Wankel evenwicht
Trump overweegt naar verluidt zelfs om Fed-voorzitter Jerome Powell te ontslaan. De onzekerheid over de onafhankelijkheid van de centrale bank is aanleiding voor China, Rusland en andere landen om hun dollarreserves om te zetten in goud en andere valuta’s. Er is een wankel evenwicht ontstaan tussen deze dollaruitstroom aan de ene kant en het renteverschil aan de andere. Naar welke kant slaat de balans straks door?

De zwakte van de euro
De kans is groot dat een heel andere gebeurtenis straks de doorslag geeft. Populistische partijen stevenen af op een flinke zetelwinst tijdens de Europese verkiezingen eind mei. De onzekerheid over de nieuwe verhoudingen in het Europese parlement, kan leiden tot nieuwe druk op de euro. Bovendien moeten er over enkele maanden weer begrotingsplannen worden opgesteld. Goede kans dat die net als vorig jaar tot groeiende verdeeldheid binnen Europa leiden. Ten slotte is het Brexit-risico ook nog niet volledig van de radar verdwenen. Als euro/dollar straks richting 1 beweegt, gebeurt dat dan ook eerder door de zwakte van de euro dan door de kracht van de Amerikaanse munt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties