Douane: Altijd wachttijd bij grens na Brexit

Met welke deal het Verenigd Koninkrijk ook de EU zal verlaten, er zal na de Brexit altijd een wachttijd ontstaan voor vrachtwagens aan de Britse grens.

Dat verwacht Cees Fossen, beleidsmedewerker van de Douane. Afgelopen woensdag sprak hij op Sessie Brexit 2019, een bijeenkomst voor de transportsector in Venlo georganiseerd door Nieuwsblad Transport. Daar liet hij voorbeelden zien van oponthoud van vrachten, als gevolg van controles van formaliteiten, aan grensovergangen tussen de EU en landen erbuiten.

Tot 2 uur wachten aan Zwitserse grens

De gemiddelde wachttijd voor vrachtwagens tussen EU-land Bulgarije en Turkije is bijvoorbeeld 24 minuten. Tussen Zweden en Noorwegen moeten ze gemiddeld 20 minuten wachten, en tussen Frankrijk en Zwitserland tussen de 20 minuten en zelfs 2 uur.

De Douane heeft berekend dat de extra kosten voor het bedrijfsleven na de Brexit kunnen oplopen tot €600 miljoen. Dat komt dus door de extra wachttijd; voor transport van het VK naar de EU is er na de Brexit negen formaliteiten nodig.

Tijdens de overgangsperiode (tot 1 juli 2020 vooralsnog) zal er aan de Britse grens waarschijnlijk wel een versimpelde douaneprocedure gelden, zoals de Britse overheid eerder aangaf. Er is dan bijvoorbeeld uitstel van een volledige douaneaangifte.

Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties