Droog 2018 leidde niet tot run op brede weersverzekering

De droge zomer van 2018 heeft niet geleid tot een run op de brede weersverzekering. Dat zegt Pierre Wimmers, woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Dit jaar hebben ongeveer 1.800 agrarische bedrijven zo’n verzekering afgesloten; dat is ongeveer honderd meer dan vorig jaar. Overigens is dit een schatting; RVO.nl heeft nog niet alle cijfers van de verzekeraars binnen. Ook is niet bekend bij hoeveel polissen droogte in de dekking is opgenomen.

Van de 15 miljoen euro aan subsidie voor premies die het ministerie van LNV beschikbaar heeft, wordt 3 miljoen niet benut, meldt RVO.nl. Vorig jaar was 13 miljoen euro steun beschikbaar waarvan 12 miljoen werd benut.

„Telers vinden de brede weerverzekering erg duur, mede door de assurantiebelasting van 21%”, zegt Jaap van Wenum, voorzitter van de vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland. Waarschijnlijk wordt deze belasting in 2020 afgeschaft, heeft LNV-minister Carola Schouten begin juli aan de Tweede Kamer laten weten.

Jan Schreuder, directeur van verzekeraar Vereinigte Hagel, denkt ook dat het percentage eigen risico in de verzekering een drempel vormt voor telers om een brede weersverzekering af te sluiten. Hij spreekt met de overheid over de mogelijkheid voor een lager eigen risico in de regeling.

In de sierteelt heeft slechts een handvol zomerbloementelers een brede weersverzekering afgesloten, vrijwel allemaal bij Vereinigte Hagel. In grote lijnen zijn deze telers daar tevreden over.

Lees meer over de droogte en de brede weersverzekering in Bloemisterij van week 31.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties