Dubbele tulp ‘Doctor Boerhaave’ gedoopt

In de Hortus botanicus Leiden is vandaag, 7 februari, een nieuwe tulp gedoopt. Tulipa ‘Doctor Boerhaave’ is een dubbelbloemige rode tulp met een vleug groen.

De tulp is vernoemd naar hoogleraar Herman Boerhaave ter gelegenheid van diens 350e geboortedag op 31 december 2018. De doop is een initiatief van de decaan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de directeur van de Hortus botanicus van de Universiteit Leiden. De bloeiende tulpen zijn vanaf nu te bewonderen in het bollenkasje en in de lente in de tuin van de Hortus botanicus Leiden.

Boerhaave
Herman Boerhaave bekleedde tegelijkertijd drie hoogleraarschappen aan de Universiteit Leiden, namelijk die van anatomie, botanie en chemie. Hij was geroemd vanwege zijn medisch onderwijs en was ook directeur van de Hortus botanicus Leiden. Boerhaave was niet alleen bekend in Nederland maar ook in onder andere in China en Rusland. Zijn archief is terug te vinden in een 7 m lange reeks documenten bestaande uit boeken, handschriften en brieven over anatomie, pathologie, chemie en botanie. Dit archief, een belangrijk stuk wetenschappelijk Nederlands erfgoed, bevindt zich in de Militair Medische Academie in Sint-Petersburg. In Naturalis in Leiden wordt een gedeelte van zijn herbarium bewaard.

Tulp
De tulp van veredelaar Marax vof in samenwerking met de firma Boon export bv is een kruising tussen de vroege Double Early Group ‘Verona’ en tulpen uit de Triumph Group ‘Negrita’. De vorm en vele bloemblaadjes staan voor de veelzijdigheid van Boerhaave. De volheid van de bloem vertegenwoordigt daarnaast de bollenstreek, zijn geboorteplaats Voorhout. De geneeskunde wordt symbolisch uitgedrukt door de kleur rood.

Bron en foto’s: Leids Universitair Medisch Centrum

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties