Duitsland mogelijk aandeelhouder netbeheerder TenneT

Netbeheerder TenneT, actief in Nederland en Duitsland, onderzoekt op welke wijze de Duitse staat mede-aandeelhouder kan worden. De komende jaren zijn miljarden nodig voor de afgesproken energietransitie, overstap naar duurzamere electra, in beide landen.

 

Minister Hoekstra van Financiën en minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat melden vandaag aan de Tweede Kamer dat de intentieverklaring het startpunt is voor onderhandelingen over de voorwaarden van een deelname van de Duitse staat in TenneT.

Tennet moet ook investeren in Duitsland

TenneT is beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland en een groot deel in Duitsland. Het is nu nog volledig in handen van de Nederlandse staat. Komende jaren moeten miljarden geïnvesteerd worden in de afgesproken energietransitie. TenneT schat haar huidige investeringsagenda voor de periode 2020-2029 in op een bedrag tussen de €40 tot €50 miljard. Dertig procent van het kapitaal is noodzakelijk voor investeringen in NL en zeventig procent voor investeringen in Duitsland. Om die reden is de overheid in gesprek gegaan met Duitsland

Meerdere opties al onderzocht

In de afgelopen periode zijn behalve aandeelhouderschap door de Duitse staat meerdere opties onderzocht voor het aantrekken van kapitaal. Het kabinet heeft een voorkeur voor een investering door de Duitse staat in TenneT. Uit verkennende gesprekken is gebleken dat ook de Duitse staat toegevoegde waarde ziet om de mogelijkheden voor een investering in TenneT te onderzoeken.

Akkoord begin 2021 gepland

In de komende maanden zal met Duitsland gekeken worden hoe het aandeelhouderschap uitgewerkt kan worden. Een van de uitgangspunten dat de Nederlandse staat als aandeelhouder alleen bijdraagt aan investeringen in het Nederlandse deel van TenneT. Het gezamenlijke streven is om uiterlijk in het eerste kwartaal van 2021 tot een akkoord te komen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties