Duitsland trekt exportgroei bloemen en planten

Duitsland trekt met een plus van bijna € 50 miljoen dit jaar een groot deel van de bescheiden exportgroei van bloemen en planten. Deze conclusie trekt de VGB uit de exportstatistieken van Floridata.

Tot en met augustus dit jaar is totale exportwaarde met 2% gestegen tot bijna € 3,8 miljard, waarbij planten het beter doen dan bloemen. De achterstand in Rusland wordt gecompenseerd door de stijging van de exportomzet op Polen en de stabilisatie in Zuid-Europa hapert.

Dankzij een bovengemiddelde exportomzet in augustus van +5,5% komt de toename van de bloemen- en plantenwaarde tot en met augustus uit op +2%. In euro’s is dat een plus van € 74,2 miljoen tot bijna € 3,8 miljard.

Duitsland trekpaardNaar Duitsland klom de exportomzet met ruim 4% tot € 1,2 miljard twee keer zo veel als de gemiddelde stijging. In waarde is dat nagenoeg € 50 miljoen en derhalve goed voor tweederde van totale toename van de bloemen- en plantenexport.

„De economie in Duitsland draait goed en dat versterkt het toch al stabiele karakter van de Duitse bloemen- en plantenmarkt. Het zomerweer was vrij gunstig, waardoor de vraag op peil bleef en de lokale productie tegenviel”, blikt directeur Erik Jaap Kroone van Nijssen Jr terug.

In- en verkoper Martien Jongkind van Hans Visser Bloemen signaleert in Duitsland wel toenemende concurrentie van lokaal geteelde seizoenbloemen. „Nu zonnebloemen en Freilandrosen, hiervoor dahlia’s”, geeft hij als voorbeeld.

Directeur Henk van der Plas van Van der Plas heeft het idee, dat Duitse handelaren steeds meer direct in Nederland inkopen. „Dat betekent meer concurrentie en dus druk op de marges”, stelt hij vast. De in- en verkoop van bloemen en planten via webshops en andere e-commerce-systemen neemt ook in Duitsland toe.

Het marktaandeel van Duitsland ligt tot en met augustus op bijna 32% en zakte vorig jaar door een daling van de exportomzet met 5% onder de grens van 30%. Sinds 2006 schommelt dit aandeel rond 30%, vijftien jaar geleden tekende Duitsland voor 40% van de exportwaarde. Die lag toen op € 3,7 miljard, klom tot € 5,2 miljard in 2007 en beleefde daarna ups en downs tussen +4,7% (2010) en -4,8% (2013).

Toename Polen
De krimp met € 14,3 miljoen aan exportwaarde richting Rusland dit jaar wordt gecompenseerd door de stijging van de bloemen- en plantenuitvoer naar Polen met € 14,6 miljoen (+14,8%). „Dat geldt ook voor Oekraïne”, vult in- en verkoper Gert Klootwijk van Hans Visser Plantenexport aan. „Wat we daar inleveren kunnen we in Polen goedmaken.” En hij is optimistisch over de groeimogelijkheden in dit Oost-Europese land.

HerstelHet aanvankelijk geconstateerde herstel van de exportomzet naar Zuid-Europese landen lijkt te haperen, met krimp in de markten van € 2,5 miljoen respectievelijk € 1 miljoen in Italië en Spanje. Tegelijk is er een opvallende omslag van de bloemen- en plantenexport naar Frankrijk dit jaar. Na het eerste kwartaal lag de Franse markt 3% achter op een waarde van € 216 miljoen. Tot en met augustus dit jaar realiseren exporteurs op dit land een stijging van 5,6% tot € 439 miljoen. Daarmee overtreft Frankrijk in procentuele groei zelfs grootmarkt Duitsland, zo stelt de VGB vast.