Duitsland trekt korte termijn prijs gas omhoog, maar waarom?

De korte termijn prijs is licht gestegen afgelopen week en nam de prijs voor de lange termijn mee. De stijging is een gevolg van een grotere vraag vanuit Duitsland waar de temperaturen lager waren dan normaal.

De weersvooruitzichten in Duitsland zijn ook niet in het voordeel, de temperaturen zijn lager dan verwacht wat de prijs zou kunnen doen stijgen. Ook zijn er in Noorwegen productie problemen ontstaan waardoor het aanbod verschraalde.

Elektriciteit

Door de aanhoudende hoge steenkoolprijzen was het niveau van de lange termijnprijs elektriciteit ook de afgelopen week redelijk hoog. Daartegenover staat nog altijd de lage spotmarktprijs door het relatief koele zomerweer in Europa en door de herstart van kern- en hydro-centrales in Frankrijk die eerder afgeschakeld waren wegens onderhoud.

In de markt is de verwachting van de experts dat het huidige hoge niveau van de steenkoolprijs van boven de 75 euro per ton wel op zijn top zou moeten zijn en de weg naar beneden in kan slaan. Dit is wel afhankelijk van de temperaturen in China. Door de huidige hoge temperaturen is de vraag naar elektriciteit groot en hierdoor ook de vraag naar steenkool.

Olie

Aanvankelijk steeg de prijs van olie woensdag en donderdag, nadat bleek dat de voorraden in Amerika meer waren afgenomen dan analisten hadden verwacht. Bij het stijgende sentiment speelde wellicht ook het rapport van Baker Hughes mee, hieruit bleek dat er geen stijging van het aantal olieplatforms was in Amerika. Afgelopen jaar heeft Amerika als antwoord op de productiebeperkende afspraken van de OPEC juist de productie opgevoerd door onder meer het in bedrijf stellen van extra boorplatforms. Een jaar geleden waren er 396 van deze platforms in gebruik tegenover de huidige 765 op dit moment.

Uiteindelijk is aan het einde van dag op donderdag de prijs redelijk gezakt nadat de OPEC de productie cijfers van de maand juli bekend maakte. Geheel tegen de afspraken in bleek de productie van ruwe olie door landen van de OPEC gestegen in de maand juli. Uit een rapport van afgelopen donderdag, die is gepubliceerd door de OPEC zelf, bleek dat de productie steeg met 0,5%. Op zich niet heel veel maar de afspraak was dat er beperkt wordt. De stijging werd veroorzaakt door een hogere productie in Libië, Nigeria en Saoedi Arabië. De OPEC maakte verder bekend te verwachten dat de vraag naar olie gaat toenemen, waardoor de prijs vanzelf gaat oplopen.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties