Duizenden kapotte ruiten door windhoos

De windhoos van maandagavond 16 september in De Lier heeft aanzienlijke schade veroorzaakt op zeker acht glastuinbouwbedrijven, waarvan een aantal met sierteeltgewassen. Zo zijn bij Rijnplant en VG Orchids enkele duizenden ruiten kapot.

Anthuriumbedrijf Rijnplant zegt de schade nog moeilijk te kunnen inschatten. Er zijn op dit bedrijf ongeveer 2.000 ruiten gesneuveld, in de R&D-afdeling. Met man en macht wordt gewerkt aan reparatie. Naar schatting zal eind week 38 deze afdeling zijn gedicht.

Bij phalaenopsisbedrijf VG Orchids zijn circa 2.500 ruiten kapot. Het meeste glas is in het scherm gevallen, zodat de doeken volledig moeten worden vervangen. Herstel dat begin week 38 op gang kwam, zal volgens VG Orchids nog wel tot in week 39 voortduren.

Van weinig tot veel schade
Volgens Adri Witlox van verzekeringsbedrijf Achmea zijn zeker acht kwekerijen geraakt, waarbij de schade uiteen loopt van een beetje kapot glas tot enkele duizenden gesneuvelde ruiten.

Een schadebedrag kan Witlox nog niet geven omdat volgens hem de schadeomvang heel erg afhankelijk zal zijn van schade aan de betreffende gewassen. Indien de bedrijven het kasklimaat en groeiomstandigheden snel weten te herstellen, kan de schade nog beperkt worden gehouden.

Zeer lokale windhoos
Het natuurgeweld in de Westlandse gemeente vond maandagavond tussen 19:00 en 19:30 uur plaats. Het gaat waarschijnlijk om een zeer lokale windhoos. Meldingen uit omringende gebieden heeft Achmea tot nu toe nog niet.