Dunea treft dimethoaat aan bij drinkwaterinlaat

Drinkwaterbedrijf Dunea heeft een bestrijdingsmiddel aangetroffen in de Afgedamde Maas, de bron voor het drinkwater voor het westen van Zuid-Holland. Het gaat om dimethoaat, een organofosfaat dat wordt gebruikt als insecticide in onder meer de land- en tuinbouw. De oorzaak van de verontreiniging is nog niet bekend.

De Afgedamde Maas vormt de drinkwaterbron voor 1,2 miljoen inwoners van de Randstad. Dunea is daarom gestopt met de inname van Maaswater en overgeschakeld op water uit de Lek.
Het drinkwaterbedrijf werkt samen met Waterschap Rivierenland om de oorzaak van de verontreiniging op te sporen.

Inmiddels heeft het waterschap maatregelen genomen om de vervuiling in kaart te brengen en de bron te achterhalen. Er zijn tientallen monsters genomen in het gebied. Daarnaast is een spoedbestuursdwangprocedure gestart. Die geeft het waterschap de mogelijkheid om de gevolgen van de verontreiniging te bestrijden. Zodra de bron bekend is, kunnen de kosten op de veroorzaker worden verhaald.

In 2012 was er ook een verontreiniging bij de drinkwaterinlaat in de Afgedamde Maas. Toen ging het om dimethomorf, een fungicide afkomstig van een rozenkwekerij in de Bommelerwaard. Ook in augustus 2015 moest de inlaat van drinkwater worden gestaakt door een vervuiling met pyrazool door het een chemisch bedrijf in Geleen.