Pieter Hoff, uitvinder Waterboxx, overleden


Ondernemer Pieter Hoff is op 67 jarige leeftijd overleden. Hoff is oud-lelieveredelaar, maar ook uitvinder van de Waterboxx, een manier om bomen te planten in droge gebieden.

Hoff groeide op in West-Friesland en stapte in het ouderlijk tuindersbedrijf waar lelies werden gekweekt. In 2003 verkocht hij dit bedrijf om zich vanaf dat moment te richten op een oplossing voor de herbebossing van droge gebieden. Hij ontwikkelde producten als de Groasis Waterboxx, Growboxx en Waterfilter Boxx.

Hoff was enkele jaren woordvoerder van de Nederlandse Vrije Agrarische Federatie (NVAF, opgericht in 2004), een organisatie die zich fel keerde tegen de verplichte vakheffing van het Productschap Tuinbouw. De NVAF kon volgens eigen zeggen vooral op sympathie rekenen van vollegrondsgroente-, bollen- en boomtelers.

Op zijn vijftigste zegde Pieter Hoff zijn leliekwekerij vaarwel en begon hij een nieuw avontuur: het droogteprobleem in de wereld oplossen. Hij ontwikkelde de Groasis Waterboxx, die de groei van bomen in verwoestijnde gebieden mogelijk maakt. De box won al diverse innovatieprijzen. Het geheim? Kennis van capillaire werking, die tegenwoordig zo goed als vergeten is. Foto: Joef Sleegers

Droom
Zijn droom was om twee miljard hectare droge geërodeerde grond, grond die ooit vruchtbaar en bebost was, te kunnen herbebossen. „Als je geen droom hebt, kun je hem niet verwezenlijken”, zei hij daar zelf over. Zijn zoon Wout zet het bedrijf en de werkzaamheden voort.

Begin februari in Bloemisterij 6 stond een bedrijfsreportage met Pieter Hoff. „In het algemeen liggen er enorme kansen voor de Nederlandse boomkwekerij”, zegt hij in dit interview.

Familie van Hoff maakte de volgende herinneringsfilm: ’Alles gegeven om zijn droom te realiseren: het herbebossen van Moeder Aarde’

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties