Ebola

Om maar eens over iets super actueels te schrijven waar veel over wordt gesproken en wat ook best wel eng is: ebola.

Tot deze week was ebola te vinden in West-Afrika en een aantal landen in Europa en de VS. Artsen die de zeer besmettelijke ziekte hadden opgelopen bij het helpen van patiënten. En ik las dat zelfs een hond het virus in Spanje had opgelopen van zijn baasje. Nou lekker dan denk je, en je kijkt nog eens naar de honden die hier op straat al jaren doelloos rondlopen. Als die ook nog eens allemaal potentiële doorgevers worden van het virus, wordt het nog spannender.

Van de ambassade kreeg ik afgelopen week een e-mail over het Marburg-virus. Ik herkende de naam gelijk omdat ik al weer wat jaren geleden het boek ’The Hot Zone’ heb gelezen waar uitgebreid verslag werd gedaan over ebola en hoe gevaarlijk het wel niet is. Het Marburg-virus is een variant op ebola. Het is gevonden in een laboratorium in het Duitse Marburg. Nu is het dus ook weer in Oeganda. Er zijn mensen besmet en tachtig mensen zitten in quarantaine.

Rond de eeuwwisseling had Oeganda ook een flinke uitbraak van ebola waaraan rond de 1.000 mensen zijn gestorven. Niemand in Nederland heeft hier ooit van gehoord, da’s Afrika, daar gebeuren wel vaker gekke dingen. Het virus wordt overgebracht door onder andere vleermuizen en apen. Laten we daar nou net genoeg van hebben. Die vleermuizen hangen bij mijn huis onder de dakgoot en zijn zo groot dat een gemiddelde hond nog bang van ze wordt. Apen springen hier door de bomen als was het een grote speeltuin. Met name de uitwerpselen zijn gevaarlijk. Omdat onze gezellige vleermuizen en apen altijd hoger zitten dan ik, kan ik dus maar beter een pet op doen. Laatst pieste er in een lodge een aap ons hele ontbijt onder terwijl hij vrolijk in een boom naar ons zat te kijken.

Gelukkig ligt West-Afrika net zo dicht bij Nederland als bij Oeganda. Vliegtuigverbindingen zijn er bijna niet met West-Afrika. De kans dat iemand in Nederland ebola krijgt is dus groter, en toch is het hier dan zomaar weer opeens? Ik ben niet bang, maar denk toch dat ik Rentokil ga bellen om die zwermen vleermuizen even weg te poetsen.

Feico Smit is algemeen directeur Royal van Zanten in Oeganda