Economie in Zuid-Holland moet impuls krijgen

De economie van Zuid-Holland moet de komende jaren een forse impuls krijgen. Dat hebben overheden, onderwijsinstellingen, kennisinstituten en bedrijven in het gebied met elkaar afgesproken in de Groeiagenda van de provincie Zuid-Holland. „We gaan zorgen dat Zuid-Holland sterker de toekomst ingaat”, aldus de commissaris van de koning in Zuid-Holland, Jaap Smit.

Reden voor het akkoord, verpakt in de Groeiagenda Zuid-Holland, is dat het in dit gebied de laatste jaren niet goed gaat met de economie. Voor het uitbreken van de coronapandemie was sprake van groei, maar die bleef achter bij de rest van Nederland. Vergelijkbare Europese regio’s, zoals Antwerpen, Hamburg, München en Stockholm, groeiden zelfs drie keer harder.

Kansen
De partijen stellen in de Groeiagenda dat er voldoende kansen zijn. „Zuid-Holland vormt bijna een kwart van de Nederlandse economie én samenleving. Het is de meest dichtbevolkte en een van de snelst groeiende regio’s van Nederland, met essentiële infrastructuur en logistiek, een enorme kennisdichtheid en een grote verscheidenheid aan sterke economische sectoren.”

200.000 woningen
Het plan van provincie Zuid-Holland om de economie te stimuleren is om de komende jaren 200.000 woningen bij te bouwen in dit gebied. Ook moeten er 120.000 nieuwe banen worden gerealiseerd. „In deze regio staan honderdduizenden banen op de tocht in verouderde sectoren. Onze belofte is het vernieuwen van de bedrijvigheid door middel van innovatie, digitalisering, verduurzaming en nieuwe technologieën. Werkenden helpen we door middel van omscholing naar nieuwe banen.”

Vandaag (17.15- 18.45 uur) wordt een online conferentie gehouden waarin ondernemers door kunnen praten over de Groeiagenda van de provincie Zuid-Holland.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties