‘Ecuador ademt werkelijk bananen! ‘

    Ecuador is met een marktaandeel van 28% onbetwist de grootste bananenexporteur ter wereld. Filipijnen volgt op gepaste afstand met 11%. Ecuador ademt werkelijk bananen! Eén miljoen mensen zijn van de sector afhankelijk, dat is 6% van onze bevolking. Naar schatting staat er 210.000 ha aangeplant. Dat is bijna vijftig keer meer dan het areaal aan bloemen. Zeker wanneer je van Quito naar de havenstad Guayaquil rijdt, word je er tureluurs van achter het stuur. Het ziet er groen voor de ogen!

    Maar hoe vreemd ook, zelf was ik nog nooit op zo’n plantage wezen kijken. Tot vorige week dan. Vrienden die ik nog kende vanuit de rozen, besloten een aantal jaar terug de overstap te maken naar eerst palmolie en daarna bananen. Ze hadden ons al een eeuwigheid terug uitgenodigd, maar door de afstand (3,5 uur van Quito) en corona was het bezoek er nog niet eerder van gekomen.

    Na een interessante rondleiding waren we helemaal bij over hun business: de opkweek, het inhoezen van de tros vanaf de bloemzetting en 13 weken later oogsten maar. Als de trossen via een hangbanensysteem bij de verwerking komen, worden die verdeeld in handjes van nooit minder dan 4, maar ook niet meer dan 7 ’vingers’. Europa krijgt de kleinere maten, Noord-Amerika de grote. Als ze uiteindelijk gewassen en gestickerd zijn, gaan ze dezelfde dag nog de doos én zeecontainer in. Na 2-4 weken varen komen ze aan op bestemming. Nog even een paar dagen afrijpen en klaar voor de verkoop!

    Op enkele logistieke en personele uitdagingen na heeft de sector nauwelijks te lijden gehad van corona. Aan de vette jaren leek geen einde te komen. 80% van alle bananen komt van kleine boertjes met minder dan 30 ha land. Om hen een eerlijke prijs te garanderen, bepaalt de overheid ieder jaar wat de vaste (minimum-) prijs voor contractteelt is. Dat is voor dit jaar $6,25 per doos van 18 kg (grofweg €0,07 per banaan).

    Echter, de boertjes kunnen er ook voor kiezen om hun productie niet op contract af te zetten, maar tegen spotprijs te verkopen. Daar kon de afgelopen jaren knap meer mee verdiend worden. Maar sinds kort is de klad in de prijs gekomen en schommelt de spotprijs rond $2,50. Au! Schommelingen in de prijs, daar weten we in de bloemen alles van.

    Maar na regen komt zonneschijn. Ook daar weten we alles van.

    Victor van Dijk,

    Areamanager Latijns-Amerika FM Group

    Lees hier meer columns van Victor.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties