Varend Corso Westland 2015

Opnieuw heeft een recordaantal toeschouwers het Varend Corso Westland bezocht. Mede dankzij het mooie weer hebben ruim 500.000 bezoekers de botenparade gezien. De organisatie spreekt dan ook van een succesvolle 18e editie.

Tijdens de openingsbijeenkomst demonstreerde Rudolph van Veen zijn talenten in de keuken met de Westlandse groenten en fruit. Vervolgens opende cabaretier Hans Dorresteijn het spektakel.

Bij de niet-commerciële boten ging de dorpskern Schipluiden met de eerste prijs aan de haal. De Scandinavische taferelen van ’Midzomer’ vielen bij de jury erg in de smaak. In de categorie commerciële corsoboten mocht Johan Huisman met ‘De dag voor Prinsjesdag’ de eerste prijs in ontvangst nemen. De Lierse boot ‘Burning Man’ werd het hoogste gewaardeerd in de originaliteitscategorie.

Ook de andere vaartuigen kennen elk jaar een eigen competitie. Koor4Fun maakte de bloemenboot compleet met haar muziek en mocht zichzelf in de groep winnaar noemen. Bij de Zeilende Westlanders had Priva haar inzending het fraaist en meest harmonieus opgemaakt. De ‘Dag van de Butterfly’ van Cor de Bruin Fiets & Fitness en Bakkerij Vreugdenhil won de eerste prijs in de categorie kleine vaartuigen.

Bij het kindercorso mochten alle deelnemers een medaille in ontvangst nemen. Voorzitter Kees Mostert prees hen als de toekomst van het Varend Corso Westland. De inzending ‘Fairy Tales’ van de Water Ladies uit Naaldwijk werd bij de jonge deelnemers als mooiste betiteld. Ten slotte wonnen de leerlingen van Lentiz de competitie Vriendenboten, door de jury bestempeld als goed aanstormend talent.

Voorzitter Kees Mostert nam afscheid als boegbeeld van het corso. De voorzittershamer wordt overgenomen door Pleun van den Ende.

Dit jaar kon het publiek voor het eerst mee stemmen op de boten. Dat leverde 3.400 stemmen op, waarvan de meeste voor Naaldwijk waren. Den Hoorn en Poeldijk eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek.

De arrangeursprijs kwam, met één punt verschil, op conto van Nely de Bruin met de dag van de Butterfly. Ook bij de figuratieprijs bleek het voor de jury erg moeilijk om de beste deelnemers uit te kiezen. Daarom werd besloten twee derde prijzen uit te delen, aan Poeldijk en Den Hoorn. De tweede prijs ging naar MVO Westland en Schipluiden ging er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor.

De prijs voor de best act ging naar Coen Zuyderwijk. De jury keek daarvoor onder meer naar doorzettingsvermogen en originaliteit.