Eerste ID-Kas krijgt dubbel glas

Duijvestijn Tomaten in Pijnacker heeft woensdag het eerste dubbelglas op de nieuwe ID-Kas gelegd. De constructie van de kas is speciaal ontworpen om het grotere gewicht van het dek te kunnen dragen.

Het dubbelglas van Scheuten is voorzien van een antireflectiecoating. Dit laat evenveel licht door als standaardglas. Het dek wordt daardoor echter te zwaar voor een Venlokas. Om dat probleem te omzeilen, heeft Technokas een andere constructie ontworpen, waarbij de krachten aan de zijkant van de kas worden opgevangen. Door het gebruik van schuine zijgevels zijn geen tralies meer nodig en komt er zelfs nog iets meer licht binnen.

Minder afval
De ruiten zijn 3,20 bij 2,00 meter, wat aanzienlijk groter is dan de standaardmaatvoering. “De enige reden hiervoor is dat we op deze manier heel efficiënt glas kunnen snijden uit de stroken die uit de fabriek komen”, zegt Peter Zwinkels, directeur van Technokas. “Zo houden we zo min mogelijk afval over. Bij gangbare ruitmaten wordt soms wel de helft van het glas weggegooid. Met dit antireflectieglas zou dat heel duur worden.”

Energieverbruik gehalveerd
De verwachting is dat het energieverbruik ongeveer gehalveerd kan worden naar 16 m³ per m². De kas is ontworpen door Technokas en Duijvestijn Tomaten. De oplevering is gepland in december.