Ela Timar: ’Landen niet uithollen op arbeidskrachten’

Ela Timar (36 jaar) is op 29 november verkozen tot de beste intercedente van Nederland. Timar is werkzaam bij Interactief Groep en helpt veel ondernemers in de tuinbouw met hun wervingsvraagstukken. Even een paar korte vragen.

Op 20-jarige leeftijd kwam Ela Timar vanuit Polen naar Nederland om appels te plukken. Haar ambities waren echter groter. Met het verdiende geld is ze gaan studeren, de Nederlandse taal had ze zichzelf ondertussen met behulp van een boekje geleerd. Het halen van het diploma ziet ze nog steeds als haar grootste mijlpaal, daar schrijft ze het winnen van de beste intercedente van Nederland nu bij.

Waar hebben tuinders het meeste behoefte aan qua personeel?

„De tuinders bieden veelal seizoensgebonden werk. Hiervoor zijn ze bij voorkeur op zoek naar ervaren mensen die snel kunnen instromen en die snel ingewerkt zijn, zonder al te veel instructies. Het betreft dan wel voornamelijk laaggeschoold werk.”

Hoe is personeel het beste aan te trekken en te behouden?

„Goed werkgeverschap is het allerbelangrijkste. Dat betekent en goede salarissen en goede werkomstandigheden. Over het algemeen wordt er laag beloond in de tuinbouw. In de logistiek zijn de salarissen veel beter, dus zal iemand sneller voor deze sector kiezen. Wij adviseren tuinders hierin veel meer te gaan samenwerken met hun uitzendbureau. Hoe ga je op een goede manier om met je personeel? Wat kan er verbeterd worden? En kijk eens naar je cao, voldoe je aan de norm? Pak je verantwoordelijkheid en sluit je ogen niet voor misstanden. Er is nu jarenlang geconcurreerd op prijs: niet alleen lage beloningen voor onze werknemers, maar ook lage uitzendtarieven. Hierdoor is het bijna onmogelijk geweest voor uitzendbureaus om het recruitment proces te verbeteren en te investeren in technologie.

Tijd voor verandering dus?

„Het wordt inderdaad tijd om hier verandering in te brengen als de sector het juiste personeel wil kunnen blijven aantrekken in de toekomst. Natuurlijk begrijpen wij dat het voor tuinders ook moeilijk is, en dat ze onder grote druk staan van klanten. Wie weet is het een goed idee om ook als sector zelf de handen ineen te slaan: wat kan je samen doen om de omstandigheden binnen de sector te verbeteren?”

Helpt jouw Poolse achtergrond daarbij?

„Uiteraard helpt dat, ik heb het allemaal zelf meegemaakt. Hierdoor heb ik oog voor de intrinsieke drijfveren van de mensen die hier komen werken vanuit het buitenland. Ook de communicatie in eigen moedertaal is erg belangrijk voor de Poolse arbeidsmigranten. Zo kan ik hun antwoorden heel goed en adequaat van antwoord voorzien. Dat vinden mensen vaak heel prettig.”

Werf jij vooral productiepersoneel of ook hoger opgeleiden?

„Ik werf ook hoger opgeleiden. Wij vullen zoveel mogelijk de totale flexibele schil in van bedrijven. Dat kan omdat we een groep van vier uitzendbureaus zijn met ieder hun eigen specialisme: van laaggeschoold productiepersoneel tot directie- en managementfuncties. Dat vult elkaar wat dat betreft perfect aan.”

Is de vrees gegrond dat steeds minder Polen kiezen voor werken in de tuinbouw en dat tuinders op zoek moeten naar geschikte Letten, Bulgaren en Roemenen?

„Geschikte mensen kunnen natuurlijk uit alle landen komen, maar er werken nog steeds heel veel Polen in Nederland. Tuinders moeten dan ook niet op zoek gaan naar geschikte mensen uit andere landen. Dat klinkt heel erg als: welk land zullen we nu weer eens gaan uithollen op arbeidskrachten? Nee, constructief en permanent de branche verbeteren en daarmee bedoel ik niet alleen de tuinders, maar zeker ook uitzendbureaus. Zo zal je altijd de beste mensen blijven aantrekken, ongeacht hun afkomst.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties