Electrabel koppelt gasprijs los van olieprijs

Het Belgische energiebedrijf Electrabel, onderdeel van het Franse energieconcern Groep GDF SUEZ, heeft sinds 1 oktober haar gasprijs losgekoppeld van de olieprijs. Prijsvorming vindt nu plaats op basis van de TTF.

Met de stap van Electrabel hebben nu alle Belgische gasleveranciers hun gasprijs losgekoppeld van de olieprijs. Om de totstandkoming van de gasprijzen transparanter en objectiever te maken, bepaalde de Belgische regering vorig jaar per Koninklijk Besluit dat de gasprijs uiterlijk per 1 januari 2015 moet zijn losgekoppeld van olie.

De verandering bij Electrabel geldt voor alle geïndexeerde contracten met een variabele gasprijs. Deze zullen voortaan worden gebaseerd op de Title Transfer Facility (TTF), de Nederlandse virtuele handelsplaats voor aardgas. Voor klanten met een vast contract, blijft de oude prijs van toepassing tot aan het einde van de contracttermijn.

Oliegeïndexeerd
In Nederland zijn gascontracten mogelijk die volledig TTF-geïndexeerd zijn, voor een deel TTF- en oliegeïndexeerd of volledig oliegeïndexeerd. Onder glastuinders en belangenbehartigingsorganisaties heerst scepsis over de transparantie van de Nederlandse gasmarkt.