Elektra duurder door stijging CO2-emissierechten

De prijs van daggas is na een stijging weer terug op het niveau van een week geleden. De stijging was veroorzaakt door een minder ruim aanbod vanuit Noorwegen. Dit blijkt een dermate kleine storing in de aanvoer geweest te zijn dat het stijgende effect snel omgezet is in een daling, terug naar het oude niveau. Voor de lange termijn is de gasprijs mee gedaald met die van olie.

De gasbergingen zijn in Europa inmiddels gemiddeld voor circa 80% gevuld en in Nederland voor bijna 85%. Het ziet ernaar uit dat de maximum vulgraad ruim voor de winter behaald zal worden.

Elektriciteit omhoog
Door wijzigingen in de koers van kolen en CO2-emissierechten zijn uiteindelijk de prijzen voor de lange termijn iets opgelopen, evenals de korte termijn. Door de weersomstandigheden is een grote stijging op de spotmarkt uitgebleven; er is namelijk veel opwek van zonnepanelen en windmolens. Een mogelijke stijging zou veroorzaakt kunnen worden door de hitte in Europa waardoor er veel extra gekoeld zal worden met onder meer airco’s.

Olieprijs wat gedrukt
De olievoorraad in Amerika is iets gedaald, dit was in lijn met de verwachtingen van oliehandelaren. De benzinevoorraad bleek hard gegroeid; dit samen heeft een prijsdrukkend effect opgeleverd. Een ander drukkend effect zijn de handelsperikelen tussen Amerika en China; hierdoor is de koers gedaald. Een klein herstel van de koers is wel opgetreden nadat Iran een onder Britse vlag varende olietanker aan de ketting heeft gelegd. Tot op heden wordt de prijs nog niet in grote mate beïnvloed door de onrust in het Midden-Oosten, omdat betrokken landen geen escalatie zouden wensen.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties