’Elk tuinbouwcluster is kansrijke locatie voor collectieve zuivering’

„In principe is elk tuinbouwcluster een kansrijke locatie voor het opzetten van een collectief waterzuiveringssysteem.” Dat stelt milieudeskundige Guus Meis van LTO Glaskracht Nederland. Een systeem zoals AquaReUse in Bleiswijk is volgens hem bijna overal in Nederland aan te leggen, mits telers bereid zijn dat samen aan te pakken.

Eerder berekende het LEI dat zeker de helft van alle glastuinbouwbedrijven financieel niet in staat is vóór 1 januari 2018 een eigen zuiveringsinstallatie te bekostigen. LTO Glaskracht Nederland ging er zelfs vanuit dat minder dan een derde van de tuinders zo’n investering kan doen. „Door de aantrekkende marktsituatie – als die doorzet – kan dat percentage echter naar verwachting dalen naar minder dan een derde. De betalingsmogelijkheid wordt dus gunstiger”, aldus Meis. Desondanks kan aansluiting bij een collectief zuiveringssysteem volgens hem voor veel telers interessant zijn omdat de kosten daarvan lager uitvallen dan het investeren in een eigen systeem.

Collectieve zuiveringssystemen hoeven niet al per 2018 te functioneren, maar kunnen daarvoor tot 2021 de tijd krijgen. Het ministerie van I&M verbindt daar wel als belangrijke voorwaarde aan dat de locatie van zo’n systeem vóór 1 december bij LTO Glaskracht Nederland moet zijn aangemeld en dat onderbouwd kan worden waarom de realisatie en ingebruikname pas na 1 januari 2018 mogelijk is.

Riolering
Het opzetten van een collectief zuiveringssysteem kan volgens Meis bijna in elk glastuinbouwgebied. „Wel is het handig als de betrokken bedrijven zijn aangesloten op een riolering met voldoende capaciteit, omdat er dan minder leidingwerk hoeft te worden aangelegd.” LTO Glaskracht is momenteel bezig met het in kaart brengen van kansrijke locaties voor collectieven. „Er is meer mogelijk dan je zou denken. Zo zijn er bijvoorbeeld in Pijnacker-Nootdorp tuinderslanen te vinden die zich prima lenen voor een collectief. De uitdaging is echter om als tuinders samen af te spreken hoe de kosten worden verrekend, wie het systeem beheert, wie de zeggenschap erover heeft en wie aan wie betaalt.”

Lees meer hierover in het Vakblad voor de Bloemisterij nummer 43 (verschijningsdatum: vrijdag 23 oktober).