Jacob Limbeek, Ocap: ’Toekomstige levering CO2 aan glastuinbouw is nog niet veilig gesteld’

De levering van CO2 aan de glastuinbouw is in de toekomst allerminst zeker. Ocap probeert nieuwe bronnen te vinden, maar het is al moeilijk om de huidige bronnen te behouden. „Het is meer een kwestie van prioriteiten dan van geld”, denkt Jacob Limbeek, directeur van Ocap. „De overheid zou hier meer regie in moeten nemen.”

Is de levering van CO2 in de toekomst veilig gesteld?
„In het klimaatakkoord wordt het belang van CO2-levering genoemd als randvoorwaarde voor verdere verduurzaming van de glastuinbouw. Voor de industrie wordt het echter gunstiger om CO2 met subsidie op te slaan in het CCS-systeem in de zeebodem, omdat ze dan geen emissierechten hoeven te betalen. Bij levering aan de glastuinbouw betalen ze die wel. We zijn nu hard aan het lobbyen om de CO2-levering van Shell te behouden. Daarna is meer CO2 nodig om verder uit te breiden.”

Hoe blijft die levering van Shell behouden?
„Uit de innovatiepilot van eerder dit jaar is gebleken dat we de CO2-voorziening kunnen veiligstellen met een administratieve verrekening, vergelijkbaar met groene stroom. In de winter houdt Alco biogene CO2 over, die vrij is van emissierechten. Die CO2 kunnen we opslaan in het CCS-systeem, en in de zomer kunnen we die dan uitruilen tegen CO2 van Shell. Dit is win-win: Shell kan nog steeds CO2 onder zee opslaan en Ocap kan maximaal CO2 van Alco gebruiken. De overheid ziet dit als de gewenste oplossing en als een blauwdruk voor andere bronnen. Maar zoals het nu is bedacht, dekt het nog niet de huidige levering door Shell en Alco.”

Wat betekent de hoge gasprijs voor de beschikbaarheid van CO2 deze winter? En wat gebeurt er met de prijs van CO2? Lees het in het interview met Ocap-directeur Jacob Limbeek, vrijdag in Bloemisterij 42 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

Nog geen abonnement? Klik hier of bel 071 5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties