Kans op herstart failliete aardwarmtebron Limburg

Het failliete aardwarmtebedrijf CLG Geothermie in Horst (L) gaat in de toekomst mogelijk toch warmte leveren. Curator Jos Bloo van Meulenkamp Advocaten zegt dat er geïnteresseerde partijen zijn die onderzoeken doen in het gebied. Zij geloven dat aardwarmtewinning in Horst in de toekomst weer wordt toegestaan.

De situatie kan dan ontstaan dat de telers (die aandelen hadden in CLG) hun investering kwijt zijn en warmte moeten afnemen van een nieuw energiebedrijf uit ’hun’ aardwarmteput, bevestigt Bloo. „Er speelt veel, er wordt onderzoek gedaan en er lopen gesprekken. De provincie Limburg heeft daar ook een rol in.”

Aardbevingsrisico’s
CLG Geothermie werd een half jaar geleden failliet verklaard. Er werd vanaf 2015 warmte geleverd, maar dat moest in 2018 stoppen na een lichte aardbeving in de diepe ondergrond op 5,5 kilometer diepte. Uit extern onderzoek werd geconcludeerd dat er waarschijnlijk geen relatie was tussen de lichte aardbeving en warmtewinning in Grubbenvorst. Toch werd een herstart van de warmtewinning niet verantwoord geacht door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Staatstoezicht op de Mijnen. Er is echter nog geen definitief besluit dat aardwarmtewinning daar niet is toegestaan. Daar zien andere partijen dus nog mogelijkheden.

Duitse risico-inschatting anders
Glastuinbouw Nederland roert zich ook op dit dossier. Zij noemt het opvallend dat bij een Duits geothermieproject net over de grens bij Straelen anders over de risico’s in de ondergrond wordt geoordeeld. Als dat Duitse project slaagt, staan de geothermische bronnen in eerste instantie vooral ter beschikking van de glastuinbouwbedrijven in de grensstreek.

De curator zorgt dat de aardwarmte-installatie zo nodig direct kan worden opgestart. Zo zorgt hij dat aan de verplichtingen op basis van de Mijnbouwwet wordt voldaan. Ook is het testwater afgevoerd. Verder is de installatie vorstvrij gehouden afgelopen winter. Ook is een regeling getroffen om aan de minimumvereisten voor seismische monitoring te blijven voldoen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties