Energiemarkt zoekt richting

De gasmarkt is op dit moment aardig in beweging, maar het gaat nergens heen. In wezen blijft de gasmarkt ’bullish’, wat in beurstermen betekent dat de koers omhoog gaat. De prijs voor vloeibaar gemaakt gas (LNG) blijft hoog te noemen. Veel gaat er nog naar de Aziatische markt en de vulling van de Europese gasvoorraden zijn nog te laag voor deze tijd van het jaar. De leveringen via Nord Stream I zijn vrijdag, nadat de gaspijpleiding tien dagen in onderhoud is geweest, weer gestart zoals gepland. Ook is er op dit moment voldoende aanvoer vanuit Noorwegen. Afgelopen vrijdag daalde de prijs voor een kuub gas licht, in het spoor van een dalende CO2 emissieprijs.

De Verenigde Staten hebben de dreiging van sancties tegen Ruslands bijna voltooide Nord Stream II gaspijpleiding naar Duitsland opgeheven na een deal met Berlijn afgelopen woensdag. De deal maakt de weg vrij voor de leveringen die dit jaar van start gaan. Hierdoor wordt de bestaande capaciteit van Rusland langs de directe Oostzeeroute naar Duitsland verdubbeld.

Neerwaartse druk op elektracontracten
De prijsvorming van de lange termijn elektracontracten komt onder invloed van andere grondstoffen tot stand en de meeste van deze grondstoffen staan onder druk. Hierdoor is er wat neerwaartse druk ontstaan op de zijwaartse koersbeweging van elektracontracten voor de lange termijn. Indien de huidige koersbeweging doorzet kan er een trend optreden, wellicht kan de olieprijs hiervoor zorgen.

Met de weersomstandigheden van dit jaar is het tot op heden nog niet gelukt om de prijs van de korte termijncontracten naar beneden te krijgen op een enkele keer na. In de prijs voor de korte termijncontracten is de prijs van daggas voor een deel bepalend, en voor gas geldt dat de vraag momenteel groter is dan het aanbod wat resulteert in flinke prijzen.

Voorraden ruwe olie in VS gestegen
De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen, na negen weken op rij te zijn gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA. De olieprijs daalde maandag met 7,5 procent, wat de sterkste daling markeerde sinds maart. De daling volgde op het besluit van de OPEC+ die aankondigde om de olieproductie te verhogen en de zorgen over de verspreiding van het Delta-variant van het coronavirus. Ondanks alle negatieve geluiden in de markt herstelden de prijzen zich aan het einde van de vorige week.

Deze updata wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

Beeld: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties