’Zonnepanelen zijn een gouden combinatie met koeling’

De opwekking van zonnestroom groeit gestaag in de glastuinbouw. Door de hogere ODE en de lage gasprijs loopt de interesse wat terug, maar in combinatie met koeling is het nog steeds interessant. Bij koeling neemt de stroomvraag immers toe naarmate de zon meer schijnt.

Maar ook in andere gevallen kan het uit, mits SDE+ wordt toegekend en een goede marktprijs wordt gehaald voor teruglevering. Dat laatste is lastig op de grillige energiemarkt, en dat betekent dat er kans bestaat dat de terugverdientijd oploopt. Daarom hebben energiebedrijven speciale contracten, gericht op zonne-energie, die het risico op een te lage marktprijs beperken.

Zonne-energie gaat de komende jaren in Nederland fors toenemen. Volgens het Klimaatakkoord moet er in 2030 minimaal 35 terawattuur aan groene stroom worden opgewekt op land. Dat komt overeen met circa 2.100 windmolens en 22.000 ha zonnepanelen.

Hoe kunnen tuinders een goede prijs uit hun zonnestroom halen? En wat is de beste plek om de panelen neer te leggen? Lees het in Bloemisterij 5 of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties