’Energiebedrijf RWE voorziet einde businessmodel’

Het Duitse energieconcern RWE – moederbedrijf van Essent – vreest in de toekomst geen geld meer te kunnen verdienen met het opwekken en verkopen van stroom en gas alleen. Het bedrijf zoekt daarom zijn heil in ICT-oplossingen voor huishoudens, zo meldt het Financieele Dagblad.

Volgens de krant wil RWE via overnames, joint ventures en investeringen in startups leren hoe het koelkasten en wasmachines efficiënter kan laten functioneren, zodat het straks die kennis kan gaan verkopen. Het Financieele Dagblad (FD) baseert zich op uitspraken van Erwin van Laethem, hoofd van de innovatieafdeling van RWE en topman van de Nederlandse dochter Essent.

Essent streeft ernaar om 30% van de marge tegen 2020 te halen uit activiteiten anders dan het verkopen van gas en stroom. Dat percentage was de afgelopen jaren volgens Van Laethem ongeveer 10%. „Ons huidige businessmodel houdt op te bestaan”, zegt hij tegenover het FD.

Alternatieve inkomstenbronnen
RWE is, na het Franse EDF, de grootste stroomproducent van Europa. Door overcapaciteit worstelen stroomproductenten al langer met lage of negatieve marges. Veel concerns zoeken om die reden naar alternatieve inkomstenbronnen.