Energiebedrijven opgeroepen bezwaar te maken tegen hoge ODE

Glastuinbouw Nederland heeft een brief gestuurd aan de grootste energiebedrijven in Nederland met het dringende verzoek om bezwaar aan te tekenen bij de Belastingdienst tegen de verhoging van de ODE op netstroom. De bezwaarschriften van leden van de belangenorganisatie worden namelijk niet-ontvankelijk verklaard. De energiebedrijven zijn belastingplichtig en kunnen daarom wel een ontvankelijk bezwaarschrift indienen.

Glastuinbouw Nederland protesteert al geruime tijd tegen de verhoging van de ODE met 177%. Bedrijven die netstroom gebruiken gaan hierdoor jaarlijks tienduizenden tot honderdduizenden euro’s extra betalen. Veel leden hebben inmiddels een bezwaarschrift ingediend bij de Belastingdienst. Volgens Glastuinbouw Nederland is het door de coronacrisis nog meer van belang dat de verhoging van de ODE van tafel gaat. „Siertelers en een deel van de groentetelers worden door de uitbraak van het coronavirus nogmaals hard geraakt”, stelt voorzitter Sjaak van der Tak.

’Verkeerd signaal’
Tot op heden hebben de energieleveranciers geen bezwaarschrift ingediend en daarmee spelen zij de minister in de kaart, zo meent Glastuinbouw Nederland. Bij de nog te houden evaluatie in de Tweede Kamer kan de Minister dan namelijk mededelen dat er geen bezwaar is gemaakt door de energiebedrijven en er daarom geen enkel ontvankelijk bezwaarschrift is ingediend. Glastuinbouw Nederland is van mening dat hiermee een verkeerd signaal wordt afgegeven richting politiek en de sector.

Het kabinet heeft wel geregeld dat ondernemers drie maanden uitstel van betaling krijgen voor de energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw hierover. Dit moet zorgen voor meer liquiditeit bij ondernemers, schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. De verhoging van de ODE op netstroom is hiermee niet uitgesteld, alleen de betaling daarvan.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties