Energieplaatje Belgische sierteler zeer onzeker

Siertelers in België maakten tien tot vijftien jaar geleden massaal de ommezwaai van stookolie naar gas. Nu staan ze voor een nieuwe uitdaging: de sector moet verder verduurzamen. Hoe, dat is nog niet duidelijk. Daarnaast hangt een CO2-heffing als een zwaard van Damocles boven de Vlaamse sierteelt.

Belgische sierteeltbedrijven kenmerken zich door een relatief lage warmtebehoefte. Dat komt door het type producten dat wordt geteeld. Gewassen met een lagere warmtebehoefte – onder meer hortensia en azalea – hebben de overhand, terwijl ze relatief weinig snijbloemen telen.

Foto AVBS

Hoge stroomprijs

Vlaamse siertelers maakten voor de verwarming van hun bedrijven decennialang gebruik van stookolie. Tussen 2005 en 2010 kwam hier verandering in en switchten veel ondernemingen naar gas. Inmiddels verwarmt de meerderheid van de Vlaamse glastuinders het bedrijf met aardgas.

„Vooral ondernemers zonder opvolger of bedrijven die niet kunnen worden aangesloten op het aardgasnet werken nog met stookolie”, zegt Pieter van Oost, Adviseur Plantaardige Productie bij de Belgische Boerenbond.

België kent, in vergelijking tot omliggende landen, een relatief lage gasprijs. Anders is dit bij elektriciteit; de stroomprijs ligt in verhouding behoorlijk hoog.(..)

Lees hier het volledige artikel in het digitale magazine van de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties