Enthousiaste jongeren

‘Wat dapper dat je in deze sector wilt beginnen zeg!’ Het is een reactie die ik vaker krijg, wanneer ik vertel dat ik als sierteeltkweker wil gaan beginnen.

Deze opmerking klinkt weinig optimistisch, maar het geeft ook extra kansen aan de tuinbouwsector om uit de malaise te kruipen. Jong bloed is namelijk schaars, maar zeer belangrijk voor de sector.

Ik ben Ron van Leeuwen, 22 jaar en bijna afgestuurd aan de Agrarische Hogeschool in Delft, waar ik op Teelttechniek & Veredeling ga afstuderen. Het is een kleinschalige opleiding met vier jaar geleden slechts twintig nieuwe studenten. Het negatieve imago van de tuinbouw onder jongeren, in combinatie met de lastige economisch tijden voor deze sector, bleek ook zijn weerslag te hebben op het aantal instromende jongeren.

Nog steeds gaan er voldoende pessimistische verhalen de ronde, grotendeels met zeer goede redenen. Kwekerijen, toeleveranciers, handelaren en kassenbouwers, overal vallen keiharde klappen. Toch merk ik onder mijn medestudenten dat het enthousiasme voor de sector er niet onder lijdt. Tevens is het aantal instromende studenten jaarlijks aan het toenemen in Delft. Is de tuinbouwsector dan toch een beetje ’booming’ onder mijn generatiegenoten? Het zou in mijn ogen een kans zijn voor deze sector.

Deze jongeren met hun enthousiasme zullen door sommige sceptici misschien als naïef worden beschouwd, maar ik denk dat juist dit enthousiasme iets is wat de sector goed kan gebruiken. Jongeren van tegenwoordig zijn goed op de hoogte van de negatieve berichtgeving, en juist het feit dat het soms iets meer een ver-van-mijn-bedverhaal is, kan ervoor zorgen dat deze jongeren niet afhaken voor de sector.

Zij kunnen juist met creatieve en nieuwe ideeën de sector versterken. Want wie weet nu beter hoe bijvoorbeeld sociale media het beste ingezet kunnen worden, dan de generatie die er zelf mee is opgegroeid?

Begrijp me niet verkeerd, de jonge generatie heeft nog alles te bewijzen en zal ook eerst veel moeten leren van de ervaren mensen in de sector. Maar ik denk dat het enthousiasme wat ik merk bij mezelf en mijn leeftijdsgenoten, niet alleen in de tuinbouwsector, een steentje bij kan dragen aan het versterken van de sector, die op deze manier zijn innovatieve karakter kan behouden.

 

Ron van Leeuwen