Europese Commissie komt groentetelers tegemoet

De Europese Commissie heeft besloten dat producten die getroffen worden door het importverbod van Rusland uit de markt gehaald kunnen worden en dat er compensatie komt voor het niet-oogsten en groen-oogsten van producten.

Het besluit van de Europese Commissie is van toepassing op tomaat, wortel, witte kool, paprika, bloemkool, komkommer, augurk, champignon, appel, peer, rood fruit, tafeldruif en kiwi. De Europese Commissie stelt voorlopig een bedrag van € 125 miljoen beschikbaar voor de compensatie van de genoemde maatregelen.

LTO Nederland noemt het een krachtig signaal uit Europa dat perspectief biedt voor tuinders en telers in Nederland.

Voorzitter Albert Jan Maat: „Met het besluit dat producten uit de markt gehaald kunnen worden en dat er compensatie komt voor het niet-oogsten en groen-oogsten van producten zien we onze inzet gerealiseerd.” Maat geeft aan dat het tijdelijk ingrijpen op de markt noodzakelijk is om prijzen te stabiliseren.

Maat benadrukt dat dit een voorlopig bedrag is en dat LTO daar blij mee is. De door Europa ingestelde monitor bepaalt uiteindelijk of en in hoeverre dit bedrag volstaat. Ik verwacht dat dit bedrag slechts het begin is en roep de Europese Commissie op om extra budget beschikbaar te stellen indien dit noodzakelijk blijkt.”

Afgelopen vrijdag raamde LTO de schade van de Russische boycot van groente en fruit op meer dan een miljard euro.

Naast de Europese aanpak werkt het kabinet aan nationale maatregelen om ondernemers te ondersteunen. In de eerste plaats gaat het daarbij om het zoeken naar alternatieve afzetmarkten voor Nederlandse groente, fruit, zuivel en vlees. Het kabinet denkt daarbij aan extra handelsmissies, promoties op beurzen en gerichte inzet van de Nederlandse diplomatieke posten.

Om eventuele negatieve gevolgen op bedrijven en de arbeidsmarkt op te vangen, overweegt het kabinet voorts het openstellen van regelingen voor garanties en borgstellingen, specifiek voor MKB-ondernemingen en agrarische bedrijven. Ook fiscale maatregelen, die in eerdere crises effectief bleken, worden onderzocht.